Komiks Kira a Školy, ktoré menia svet, získali Cenu európskeho občana za rok 2023

Komiks Kira a Školy, ktoré menia svet, získali Cenu európskeho občana za rok 2023 Ukážka z komiksu Kira

Komiks Kira autora Tomáša Kriššáka a Školy, ktoré menia svet Premium, sa stali slovenskými laureátmi tohtoročnej Ceny európskeho občana a ocitli sa tak medzi 38 ocenenými z 25 krajín EÚ.

Komiks Kira je dielo určené pre študentov a pedagógov, ktoré prostredníctvom ilustrovaného príbehu plyšovej opičky mapuje udalosti spojené s ruskou agresiou voči Ukrajine a prináša príbehy hrdinov bežných dní. Komiksy vyšli v náklade 6.000 kusov s podporou verejnosti cez crowdfunding, čo umožnilo ich bezplatnú distribúciu spolu s odbornými prednáškami aktivistu Tomáša Kriššáka naprieč celým Slovenskom.

„Ruská agresia voči Ukrajine je už skoro dekádu spojená aj s ruskými psychologickými operáciami, ktorých cieľom je zasiahnuť a ovplyvniť obyvateľstvo členských štátov EÚ s cieľom demoralizovať a podkopať našu lojalitu a podporu napadnutej Ukrajine. Projekt komiksu Kira predstavuje snahu priniesť do našich škôl imunitnú pilulku voči tomuto dlhodobému vplyvu. Hybridné hrozby považujem za jedno z najväčších súčasných nebezpečenstiev, ktorým dnes na Slovensku a v EÚ čelíme, o to viac si vážim toto ocenenie, ktoré potvrdzuje, že naša bezpečnosť je pre EÚ veľkou prioritou,“ uviedol autor ocenenej publikácie Tomáš Kriššák.

Školy, ktoré menia svet, je dvojročný program osobnostného a profesionálneho rozvoja učiteľov na základných a stredných školách, ktorý prostredníctvom zavádzania zážitkových a neformálnych metód do tradičnej výučby u žiakov rozvíja sociálne a občianske zručnosti, podporuje kritické myslenie a formuje demokratické a európske hodnoty vrátane tolerancie, empatie a rešpektu voči rozmanitosti ľudí i názorov. Programom prešlo od roku 2015 viac ako 460 pedagógov z vyše 350 škôl, ktorí pracujú s viac ako 103.000 žiakmi.

„Kvalitné občianske a hodnotové vzdelávanie v duchu európskych hodnôt demokracie, solidarity a pravdy je beh na dlhú trať, a preto zostávajú jeho výsledky často nepovšimnuté. O to viac ďakujeme za udelenie Ceny európskeho občana 2023, ktorá však nepatrí len nám, ale najmä stovkám učiteliek, učiteľov a škôl po celom Slovensku, ktoré sú účastníkmi a absolventmi programu Školy, ktoré menia svet Premium. Som presvedčená, že svojím pedagogickým prístupom môžu byť inšpiráciou pre kolegov v rámci celej EÚ. Pretože bez ohľadu na to, či sa zo žiakov stanú matematici, lekári, kuchári alebo automechanici, všetci budú v prvom rade občanmi a ľuďmi,“ uviedla riaditeľka Inštitútu pre aktívne občianstvo, ktorý je tvorcom programu, Jana Feherpataky-Kuzmová.

„Som veľmi rád, že tohtoročnú Cenu európskeho občana dostali práve tieto dva projekty. Komiks Kira inovatívnou a zároveň atraktívnou formou približuje mladým ľuďom dianie na Ukrajine a bojuje proti dezinformáciám, ktoré sú práve na Slovensku tak výrazne rozšírené. Kritické myslenie, mediálnu gramotnosť a schopnosť odlišovať nepravdu od reality je potrebné rozvíjať už na školách, a práve tomu sa venuje projekt Školy, ktoré menia svet. Dôraz na vzdelávanie učiteľov i žiakov v oblasti občianskej angažovanosti a podpora hodnôt ako rešpekt voči inakosti ľudí a názorov sú plne v súlade so základnými hodnotami, na ktorých bola vybudovaná Európska únia,“ uviedol vedúci Kancelárie EP na Slovensku Robert Sermek.