Zomrela herečka Hana Brejchová, známa z filmu Lásky jednej plavovlásky (VIDEO)

Zomrela herečka Hana Brejchová, známa z filmu Lásky jednej plavovlásky (VIDEO) Reprofoto z filmu Lásky jednej plavovlásky

Zomrela herečka Hana Brejchová, sestra slávnejšej Jany Brejchovej. Uviedli to dnes servery Aha.cz a Blesk.cz s odkazom na neter Hany Brejchovej, herečku Terezu Brodskú. Hana Brejchová podľa serverov zomrela pred niekoľkými dňami, mala 77 rokov. Známa je rolami zo 60. rokov vo filmoch Lásky jednej plavovlásky a Najkrajší vek.

Hviezdu z Hany Brejchovej urobila hlavná ženská rola vo filme Miloša Formana Lásky jednej plavovlásky z roku 1965. V tom čase ešte študovala gymnázium, narodila sa 12. decembra 1946. Forman bol vtedy životným partnerom Haniny sestry Jany. Za film nominovaný na Oscara dostala Hana Brejchová tretie miesto v kategórii najlepší ženský herecký výkon na festivale v Benátkach.

Svoje nadanie a šarm Hana Brejchová potvrdila ešte rolou pani Vránovej, ktorá si privyrába ako modelka v sochárskom ateliéri, v horkej komédii Jaroslava Papouška Nejkrásnější věk (1968). Menšiu úlohu dostala v komédii Matejo, prečo ťa dievčatá nechcú? z roku 1981 alebo v seriáloch Zlá krv, Cirkus Humberto a Priateľka z domu smútku v 80. a 90. rokoch. Formana už ako hollywoodskeho režiséra pracovne znova stretla pri nakrúcaní filmu Amadeus.

Po roku 1989 sa Hana Brejchová rozhodla venovať podnikaniu a objavila sa v niekoľkých ďalších filmoch, napríklad v nie príliš úspešnej komédii Divoké pivo. Potom sa stiahla do ústrania. V roku 2009 podľa médií takmer uhorela pri požiari svojho bytu, posledné roky žila v domove s opatrovateľskou službou v Buštehrade na Kladensku.