Zomrel bývalý novinár a vydavateľ Ľuboš Kríž

Zomrel bývalý novinár a vydavateľ Ľuboš Kríž Ilustr. foto: Omediach.com

Zomrel bývalý novinár a vydavateľ Ľuboš Kríž. O jeho úmrtí informuje jeho kolega a vydavateľ Ján Korecký:

Nikdy by mi nezišlo na um, že raz budem písať nekrológ na kolegu a súputníka Ľuboša Kríža. Naše cesty sa spojili, keď som sa po Nežnej revolúcii stal šéfredaktorom časopisu Stop auto-moto revue a obzeral sa po obohatení kolektívu. Čoskoro sme sa však rozišli. On sa stal šéfredaktorom a neskôr i majiteľom Stopu, ja som založil nový časopis AUTO magazín, z ktorého sa neskôr stal líder trhu auto motor a šport.
Boli sme urputní konkurenti, nič sme si nedarovali, no bol tu aj vzájomný novinársky rešpekt, ktorý sa neskôr stal základom spoločnej aktivity. Postarali sme sa o vznik ankety motoristických novinárov Auto roka na Slovensku, o životaschopnosti ktorej svedčí aj skutočnosť, že tohto roku prebehol už jej 28. ročník. Hoci tvrdí konkurenti, obaja sme cítili, že musíme urobiť niečo pre slovenský automobilizmus.
Ľuboš bol významným novinárom a vydavateľom s vyhraneným názorom na vývoj automobilizmu. Za vyše 30 rokov svojimi článkami, vydavateľskou činnosťou a organizovaním ankety Auto roka na Slovensku sa nezmazateľne zapísal do dejín slovenskej motoristickej žurnalistiky. Aj keď sme sa veľa ráz názorovo rozchádzali a zviedli sme nejeden konkurenčný súboj o klientov, chcel by som pri jeho odchode do večnosti prejaviť úctu a uznanie jeho práci a jeho osobnosti.
Česť Tvojej pamiatke, Ľuboš!

Ján Korecký
bývalý motoristický novinár a vydavateľ