Európsky parlament a Ringier Slovakia Media spúšťajú ďalší ročník vzdelávacieho programu pre mladých novinárov

Európsky parlament a Ringier Slovakia Media spúšťajú ďalší ročník vzdelávacieho programu pre mladých novinárov Ilustr. reprofoto EP

Európsky parlament v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Ringier Slovakia Media spustil prihlasovanie do ďalšieho ročníka vzdelávacieho program pre začínajúcich novinárov. Cieľom je podnietiť záujem mladých žurnalistov o európske témy, pomôcť im lepšie porozumieť fungovaniu Európskej únie, jej inštitúcií, legislatívneho procesu a uľahčiť im tak ich pokrývanie. Uzávierka prihlášok je 10. novembra 2024.

Počas bezplatného trojdňového kurzu dostanú mladí žurnalisti možnosť získať praktické skúsenosti a rady od odborníkov z praxe pri výbere relevantných tém, tvorbe materiálov a overovaní faktov. EU Media Campus 2024 nadviaže na minuloročný pilotný ročník.

Kedy? 20. – 22. november 2024
Kde? Pistoriho palác, Štefánikova ulica č. 25, Bratislava
Dokedy? Termín podania prihlášok: 10. november 2024

Účastníci programu sa zoznámia s inštitúciami Európskej únie a ich právomocami, s úlohou Európskeho parlamentu v rozhodovacom procese EÚ a s prácou poslankýň a poslancov EP.

Diskutovať budú s novinármi, ktorí dianie na úrovni Európskej únie pravidelne pokrývajú, ale aj s akademikmi a ďalšími expertmi, ktorí im predstavia najzaujímavejšie európske témy z pohľadu Slovenska a pomôžu im vylepšiť ich komunikačné schopnosti a kritické myslenie. Na programe bude tiež debata s poslancami Európskeho parlamentu.

EU Media Campus je otvorený pre maximálne 20 záujemcov z celého Slovenska.

Účastníkom, ktorí nebývajú v Bratislave, bude preplatené ubytovanie a doprava.
Všetci úspešní absolventi programu získajú certifikát. Štvorica najúspešnejších účastníkov získa pozvánku na pracovnú návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli.

Kritéria na prijatie do programu:
• aktívny pracovný pomer v celoštátnom alebo regionálnom periodiku, v rádiu alebo v televízii;
• alebo preukázateľná profesionálna aktivita v oblasti nových médií (influenceri, správcovia sociálnych sietí, dátoví žurnalisti a analytici atď.);
• ukončené odborné vzdelanie (minimálne stredoškolské s maturitou, napríklad v oblasti masmédií a informačných štúdií, alebo vysokoškolské bakalárskeho stupňa);
• nie viac ako 3 roky praxe v médiách alebo v oblasti tvorby mediálneho obsahu a komunikácie;
• aktívna znalosť anglického jazyka je výhodou.

Bezplatný kurz sa uskutoční od 20. do 22. novembra v priestoroch Pistoriho paláca v Bratislave. Záujemcovia môžu zaslať životopis a krátky motivačný list (do 500 znakov) na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. najneskôr do 10. novembra.