Ruský súd vyniesol verdikt nad novinárom, obžaloba žiada trest pre blogera

Ruský súd vyniesol verdikt nad novinárom, obžaloba žiada trest pre blogera Reprofoto EP

Sedem rokov za mrežami navrhla obžaloba na súde s ruským blogerom Andrejom Kuršinom za kritiku armády. Iný ruský súd odsúdil novinára Dmitrija Kolezeva v neprítomnosti na 7,5 roka väzenia za šírenie klamlivých informácií o ozbrojených silách.

 O oboch prípadoch informovala ruská redakcia britskej stanice BBC na svojom webe. Ruské úrady pokladajú za klamlivé všetky informácie, ktoré sa odchyľujú od oficiálnej verzie Moskvy o vojne proti Ukrajine.

"Ó, ako rýchlo," okomentoval rozsudok Kolezev na sociálnej sieti. "Na prvom rokovaní o mojom prípade ma hneď odsúdili na sedem a pol roka odňatia slobody. Myslel som si, že to potrvá aspoň pár dní, ale ukázalo sa, že je tam nejaké súdne rýchle občerstvenie: rozsudok dostanete za dve hodiny," ironicky dodal ; vo svojom príspevku použil výraz "fast food".

Kolezev, bývalý šéfredaktor denníka Republika a zakladateľ jekaterinburgského denníka It's My City, po vypuknutí vojny odcestoval z Ruska. Dôvodom na trestné stíhanie sa stal novinárov príspevok o vojnových zločinoch v ukrajinskom meste Buča, z ktorých sú podozriví ruskí vojaci. Moskva stále popiera, že by ruskí vojaci útočili na civilistov a civilné siete a dopúšťali sa vojnových zločinov.

Kuršin síce svojho času bojoval ako dobrovoľník na východe Ukrajiny proti Kyjevu, ale vo svojom blogu Moscow Calling rozoberal chyby ruského a ukrajinského velenia počas terajšej vojny, kritizoval ruské ostreľovanie ukrajinskej priehrady a pôrodnice a pripúšťal, že ruskí vojaci mohli na Ukrajine spáchať. Obvinený je z diskreditácie armády. Vinu podľa médií čiastočne priznal s tým, že diskreditáciou sa teraz rozumie všetko, čo sa odchyľuje od oficiálnej verzie Moskvy.

Dôvodom k blogerovmu stíhaniu sa stali príspevky o ruskom útoku na ukrajinské mesto Krivyj Rih, ktoré Kuršin označil za "vojnový zločin ruských ozbrojených síl", a na nemocnicu v Záporožskej oblasti. Kuršinov blog mal 87-tisíc sledujúcich, dodala BBC.