USA začali vyšetrovanie Američanov napojených na ruské štátne médiá

USA začali vyšetrovanie Američanov napojených na ruské štátne médiá Ilustr. reprofoto RT

Americké úrady začali rozsiahle vyšetrovanie Američanov, ktorí v minulosti spolupracovali s ruskými štátnymi televíziami, a prehľadali v tejto súvislosti domovy dvoch osôb. Napísal to denník The New York Times (NYT), ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené s kauzou. Správa prichádza po varovaniach americkej vlády, že Rusko sa znovu pokúša ovplyvniť prezidentské voľby v USA.

Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) tento mesiac zavítali k Dimitrimu Simesovi, ktorý kedysi pôsobil ako neformálny poradca bývalého prezidenta Richarda Nixona a v roku 2016 bol súčasťou volebného štábu vtedajšieho republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Druhým terčom prehliadok bol Scott Ritter, čo je bývalý zbrojný inšpektor OSN a kritik americkej zahraničnej politiky, ktorý bol v roku 2011 odsúdený za sexuálne delikty.

FBI novinám Rappahannock News potvrdil, že prehliadka u Simesa v jeho dome vo Virgínii začala 13. augusta, ale odmietol poskytnúť širšie vyjadrenie stanici Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Simes miestnym novinám povedal, že ho postup FBI prekvapil a vyjadril obavy. Ruskej agentúre TASS 16. augusta povedal, že správa o domovej prehliadke je pravdivá a že ho FBI vopred neinformoval.

Simes sa podľa RFE/RL narodil v roku 1947 v Moskve a do USA emigroval v roku 1973. Stanica okrem jeho spolupráce s Nixonom a Trumpom spomína, že Simesovo meno bolo viac ako stokrát spomenuté v správe osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera z roku 2019 ohľadom ruského ovplyvňovania amerických prezidentských volieb v roku 2016. Simes, ktorý moderuje politický program na ruskom Pervom kanáli, v roku 2023 moderoval vystúpenie ruského prezidenta Vladimíra Putina na petrohradskom ekonomickom fóre.

Ritter podľa RFE/RL podporil ruskú inváziu na Ukrajinu a tento rok v januári prehovoril k tisícom čečenských vojakov v Groznom. V júni americké úrady podľa stanice Ritterovi odobrali cestovný pas a zabránili mu v odcestovaní na petrohradské ekonomické fórum.

Americké ministerstvo spravodlivosti zatiaľ neoznámilo žiadne obvinenia, podľa informácií NYT sa však vyšetrovatelia zaoberajú podozrením z porušenia protiruských sankcií, rovnako ako zákona požadujúceho hlásenie lobistických aktivít v prospech cudzích vlád. Niektoré zdroje denníka oznámili, že sa očakávajú ďalšie domové prehliadky.

Ruské mediálne spoločnosti vrátane odnoží agentúry RIA alebo televízie RT sú v Spojených štátoch na zozname zahraničných agentov. Vyšetrovanie amerických spolupracovníkov prichádza po tom, čo spravodajské služby prišli s tvrdením, že ruské štátne médiá spolupracujú s ruskými rozviedkami pri snahách o ovplyvňovanie volieb po celom svete.

To podľa Američanov zahŕňa aj novembrové prezidentské voľby v USA. "Podľa činiteľov i verejných vyjadrení sa propagandistická mašinéria Kremľa tretíkrát postavila za Trumpovu kandidatúru a vytvára webové stránky a falošné videá s cieľom očierniť prezidenta (Joea) Bidena a najnovšie tiež (viceprezidentku Kamalu) Harrisovú," uvádza NYT.

Ministerstvo spravodlivosti nedávno oznámilo, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zablokovalo sieť stoviek falošných účtov na sociálnej sieti X, ktorá šírila ruskú propagandu. Vláda vtedy operáciu spojila nielen s ruskou tajnou službou FSB, ale aj s televíziou RT, predtým známou ako Russia Today.

Ritter, ktorý so stanicou spolupracoval, naznačil, že prehliadku vo svojom domove v New Yorku považuje za pokus o zastrašovanie kvôli svojim názorom na USA, Rusko a vojnu na Ukrajine. "Je to úplne frontálny útok na ústavu Spojených štátov," uviedol.