Známi taliansky fotograf a reklamný mág Toscani oznámil, že umiera

Známy taliansky fotograf a reklamný tvorca Oliviero Toscani oznámil v rozhovore s denníkom Corriere della Sera, že umiera na nevyliečiteľnú chorobu. Zdravotný stav osemdesiatdvaročného Toscaniho sa začal výrazne zhoršovať pred rokom. Bývalý šéf marketingového oddelenia odevnej firmy Benetton v rozhovore uviedol, že nevie, koľko času mu ešte zostáva. Priznal, že uvažuje o asistovanej samovražde.

 Toscani sa vo svete preslávil svojimi kontroverznými snímkami a predovšetkým reklamnými kampaňami pre odevnú firmu Benetton, ktoré vyvolali rozruch v Taliansku aj v ďalších krajinách sveta. Vo svojej tvorbe sa snažil poukázať na problémy rasizmu, diskriminácie gayov a lesieb, sociálne vylúčenie ľudí s chorobou AIDS a ďalšie spoločenské tabu. Častým terčom Toscaniho tvorby a irónie boli cirkvi a monoteistické náboženstvá. V posledných rokoch však bol časťou talianskej spoločnosti ostro kritizovaný za svoju obhajobu podnikateľa Luciana Benettona po páde janovského Morandiho mosta, ktorú spravovala jedna z firiem z ekonomického impéria rodiny Benettonovcov.

V rozhovore s denníkom Corriere della Sera Toscani povedal, že mu bola pred rokom diagnostikovaná amyloidóza. "Fakticky sa proteíny ukladajú v životne dôležitých častiach a blokujú telo. A na to sa umiera," uviedol fotograf, ktorý dodal, že nevie, koľko času mu zostáva. "Schudol som za jeden rok 40 kíl," uviedol Toscani, autor známej knihy Reklama je navoňaná zdochlina. Aj zo zverejnených fotografií je zrejmé, že známy tvorca chradne.

"Nechcem žiť týmto spôsobom," povedal ďalej denníku Toscani, ktorý tvrdí, že nemá strach zo smrti. Dodal, že má občas chuť zavolať svojmu priateľovi a aktivistovi za právo na eutanáziu Markovi Cappatovi. Ten je známy tým, že vážne chorým pomáha organizovať cestu do Švajčiarska, kde môžu vykonať asistovanú samovraždu. "Žil som príliš dlho a príliš dobre, som príliš rozmaznaný," dodal Toscani.