Ruská nezávislá novinárka Ponomarenková vyhlásila protestnú hladovku

Ruská nezávislá novinárka Maria Ponomarenková vyhlásila hladovku na protest proti podmienkam svojho väznenia. Ruské úrady jej vlani udelili trest odňatia slobody vo výške šiestich rokov za to, že verejne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Novinárka na jar 2022 vystúpila na podporu Ukrajiny, keď dala najavo nesúhlas s bombardovaním divadla v Mariupole. Vlani vo februári ju súd v západosibírskom Barnaule poslal do väzenia na šesť rokov.

Ľudskoprávny projekt OVD-Info uvádza, že ruské úrady už pozatýkali viac ako 20-tisíc ľudí po celom Rusku, ktorí verejne nesúhlasia s vojnou. Zatiaľ čo väčšina zadržaných dostane pokutu a úrady ich čoskoro prepustia na slobodu, nezávislí novinári čelia často krutejšiemu zaobchádzaniu.

Väčšina nezávislých ruských médií pôsobí v zahraničí. Ponomarenková pracovala pre RusNews, jeden z mála nezávislých internetových denníkov, ktorý vychádza iba v ruštine a cieli najmä na ruských čitateľov. Teraz štyria jeho novinári, vrátane Ponomarenkovej, sedia za mrežami.

Minulý týždeň vo štvrtok dopisovateľ denníka Sobesednik, jedných z posledných nezávislých tlačených novín, uviedol, že pozastavuje vydávanie. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, čo ho ruské úrady pridali na zoznam "zahraničných agentov". Sobesednik sa dostal do sporu s úradmi už skôr v tomto roku, keď venoval celú dvojstranu úmrtiu opozičného politika a odporcu Kremľa Alexeja Navalného.

RusNews informoval, že Ponomarenková aktuálne čelí novému obvineniu z napadnutia dozorcu vo väznici. Podľa bývalej moskovskej radnej Julije Galjaminovej zamestnanci väznice sfalšovali úradné dokumenty v jej neprospech a na základe nich potom presunuli Ponomarenkovú na samotku. V pondelok preto počas súdneho pojednávania ohlásila, že drží protestnú hladovku.

"Máša je na tom veľmi zle. Veľa plače. Pripadá si bezmocná. Chcela sa aj zabiť," uviedla Galjaminová. Ona sama sa tiež zúčastnila pondelňajšieho súdneho pojednávania v Barnaule.

Ponomarenková už minulý mesiac uviedla, že si podreže žily na protest proti podmienkam vo väzbe, napísal RusNews. Ďalší vývoj prípadu však odmietol komentovať.

Ruská väzenská služba sa zatiaľ k celej záležitosti nevyjadrila.

Ruský denník Kommersant vlani napísal o Ponomarenkovej, že zatiaľ čo bola vo väzbe, prejavila sa u nej "hysterická porucha osobnosti". Počas tej doby si údajne tiež podrezala žily. Denník ďalej cituje jej právneho zástupcu, ktorý povedal, že odsúdená novinárka má klaustrofóbiu, a preto rozbila okno vo svojej cele.

Galjaminová, ktorá si s Ponomarenkovou dopisuje, má aj problémy s ruskými úradmi. Pred štyrmi rokmi dostala dvojročný podmienečný trest za organizovanie protestov proti súčasnému ruskému režimu. Neskôr ju Kremeľ označil za "zahraničnú agentku", v dôsledku čoho nemôže ďalej vykonávať politickú kariéru.