Súd poslal na 28 rokov do väzenia bývalého politika za vraždu investigatívneho novinára

Súd poslal na 28 rokov do väzenia bývalého politika za vraždu investigatívneho novinára Ilustr. reprofoto EP

Súd v americkom štáte Nevada poslal na najmenej 28 rokov do väzenia bývalého regionálneho politika Roberta Tellesa za vraždu investigatívneho novinára, ktorý o politikovi zvolenom za Demokratickú stranu písal kritické články. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Telo šesťdesiatdeväťročného Jeffa Germana sa našlo pred jeho domom v septembri 2022. Na krku a trupe mal sedem bodných rán. Novinár denníka Las Vegas Review-Journal bol v Las Vegas známy svojimi reportážami o korupcii na úradoch alebo organizovanom zločine v meste.

Prokuratúra obvinila z vraždy Tellesa, ktorý podľa nej novinára pobodal kvôli článkom, ktoré o ňom písal v čase, keď pôsobil ako volený činiteľ. Týkali sa napríklad obvinení z nevhodného vzťahu s podriadenou alebo zodpovednosti za nepriateľské pracovné prostredie. Telles po ich publikácii prehral voľby.

V auguste porota vymerala Tellesovi doživotné väzenie s možnosťou prepustenia po 20 rokoch. Súd dnes o ďalších osem rokov trest sprísnil, a to s ohľadom na spôsob použitia smrtiacej zbrane, pokročilý vek zavraždeného aj skutočnosť, že čin bol podľa súd vopred premyslený.

Štyridsaťsedemročný niekdajší politik vinu poprel a tvrdí, že dôkazy proti nemu boli nastrčené v rámci sprisahania kvôli jeho snahe odhaliť údajné úplatky v spojitosti s istou realitnou spoločnosťou. Jeho právnik uviedol, že sa proti verdiktu odvolá.