SME.sk zavádza moderované diskusie

SME.sk zavádza moderované diskusie Foto: SME

Web denníky SME.sk sa rozhodol pri niektorých článkoch zaviesť nový spôsob diskusií – budú moderované, viaceré príspevky sa na web vôbec nedostanú.

 

 

Moderované diskusie zatiaľ zavádza pri malom počte vybraných článkov. „Zverejnené budú len príspevky čitateľov, ktoré skutočne pomáhajú verejnej debate," oznámilo SME.sk na redakčnom blogu.

To, či je diskusia moderovaná alebo nie, zistia čitatelia podľa upozornenia v hlavičke diskusií: „Táto diskusia je moderovaná. Nové príspevky sa zobrazujú až po schválení moderátorom diskusie."

Kým na Pluska.sk, alebo na Omediach.com sú možné diskusie cez sociálne siete, SME.sk ponúka diskusie len cez registráciu, kde sú ľudia viac anonymní, čo sa prejavuje často útočnejšími príspevkami. Pod viacerými článkami týkajúcich sa národností, náboženstva, alebo najnovšie voľby Mariana Kotlebu za predsedu VÚC, musela redakcia diskusie kvôli množstvu rasistických či iných príspevkov, ktoré porušivali kódex diskutéra, vypnúť.

„Zďaleka najčastejšími sťažnosťami, ktoré od čitateľov SME.sk dostávame, sú sťažnosti na úroveň diskusií pod článkami. Diskusie na SME prinášajú denne množstvo zaujímavých informácií a pohľadov, ale tie často zanikajú v spleti neustále opakovaných názorov a osobných bojov medzi diskutujúcimi," píše SME.sk.

Moderované diskusie zavádza po vzore New York Times či BBC.

Príspevky čitateľov do takejto diskusie sa nezobrazia okamžite, ale až po ich prečítaní a schválení moderátormi. „Schválené budú len príspevky, ktoré prinášajú nové relevantné informácie alebo kvalitne vyargumentované názory," upozorňuje redakcia.

Moderované diskusie bude redakcia používať výnimočne. „Rádovo pri jednom percente článkov, a najmä v prípadoch, kde sme doteraz diskusiu vôbec nepovoľovali alebo spätne zakazovali, pretože počet urážlivých príspevkov či príspevkov inak porušujúcich Kódex diskutujúceho bol v nich priveľký."

Zároveň redakcia dáva typy, ktoré príspevky budú rýchlejšie schválené. Napríklad ak čitateľ uvedie: „som odborníkom na túto tému a chcem doplniť chýbajúce informácie k článku alebo nový pohľad, mám s témou priamu osobnú skúsenosť, ktorá je relevantná a v tejto debate ešte nezaznela."

Naopak, nikdy nebudú schválené príspevky akýmkoľvek spôsobom útočiace na iných diskutujúcich alebo iným spôsobom porušujúce kódex diskutujúceho.
Pochvalu alebo kritiku konkrétneho redaktora odporúča redakcia poslať mailom do redakcie, alebo priamo autorovi.