Hríb o médiách: Vyvolávame dojem manipulácie, povrchnosti a bulvárnosti

Hríb o médiách: Vyvolávame dojem manipulácie, povrchnosti a bulvárnosti .tyzden

"Zjednodušene povedané, stále platí, že noviny, médiá, novinári tu stále nie sú stav, ktorý budí rešpekt a je mienkotvorný. Skôr vyvolávame dojem manipulácie, povrchnosti a bulvárnosti. Aj po desiatich rokoch si myslím, že médiá sú na Slovensku nedospelé," hovorí v knihe, ktorá práve vychádza moderátor Lampy.

 

 

Vydavateľstvo W PRESS, ktoré stojí za časopisom .týždeň, prináša na trh knihu o Štefanovi Hríbovi. Kniha Môj bláznivý život je osobnou spoveďou moderátora a známeho novinára. Je napríklad o sporoch počas 10 rokoch časopisu .týždeň, o neustálych problémoch okolo diskusnej relácie Pod lampou, aj o vzostupoch a pádoch Slovenska po roku 1989, ale aj o tom, prečo v .týždni škrtali Fica, či prečo chceli ovplyvniť voľby. 

"Kniha prináša exkluzívne informácie zo zákulisia médií a politiky," tvrdí vydavateľ.

Štefan Hríb v knihe porovnáva, ako sa písalo pred novembrom a po novembri, ako sa písalo na Slovensku a ako v Čechách. Hríb mal byť pôvodne vedec.


"Po osemdesiatom deviatom som pracoval na Elektrotechnickom ústave SAV, kde sme dva roky deň čo deň riešili revolúciu, či sa rozpadne Československo, čo povedal Havel... A vo mne narastal odpor. Prečo máme v porovnaní s Čechmi spiatočnícke médiá, prečo v našich médiách v zásade na November pozerá ako na niečo zlé, kým v Česku ako na elementárnu podmienku slobody? Vtedy prišiel za mnou Ivan Hoffman a povedal: "Ty si mi raz spomínal, že nechceš byť vedec, že by si radšej niečo nappísal. Tak začni." Tak som začal."

Hríb hovorí aj o tom, čo je podstatou dobrej diskusie: „Podľa mňa je celé tajomstvo úspešnej diskusie v tom, že ľuďom, ktorí sedia vedľa teba, dáš váhu a naozaj počúvaš, čo hovoria. To je celé umenie. Nie je umenie dávať dobré otázky. Dobré otázky si pripravíš. Umenie je počúvať, čo ľudia hovoria. A keď ich počúvaš, vznikne zázračná vec, že si to uvedomia. Tu ma niekto naozaj počúva!"

Kniha Môj bláznivý život vychádza v pondelok 27. októbra. Je písaná formou rozhovorov Martina Mojžiša s Hríbom.