Objavili fotku Billyho Kida z Divokého západu, v hodnote miliónov

Objavili fotku Billyho Kida z Divokého západu, v hodnote miliónov Reprofoto NG

Až päť miliónov dolárov by vraj mohla vyniesť vzácna fotografia známeho desperáda Billyho Kida, ktorú získal zberateľ a nadšenec Divokého západu v obyčajnom bazáre.

 

 

Kagin´sPred piatimi rokmi si Randy Guijarro kúpil balíček fotografií za dva doláre. Preslávený pištoľník Bill Kid je na snímke z roku 1878 zachytený ako hrá kroket so svojím gangom The Regulators.

Ferrotypia (fotografia na plechovej doske) je podľa spoločnosti Kagin's, ktorá predaj sprostredkováva, zaručene pravá. "Keď sme fotografiu prvýkrát videli, boli sme pochopiteľne skeptickí. Originálna snímka Billyho Kida, ktorá je memorabíliách Divokého západu, je niečo ako svätý grál," povedal David McCarthy z Kagin's.

Billy Kid, ktorého vlastné meno bolo Henry McCarty, sa stal neslávne známym už za svojho života. V roku 1881, keď nemal ešte ani 30 rokov, ho zo zálohy zastrelil šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Šerif ho zastrelil, čo utiekol z väzenia, kde čakal na trest smrti za zabitie šerifa Bradyho. Príbeh Kida sa stal inšpiráciou pre niekoľko filmov.

Pravosť snímky overoval tím expertov. "Samotná podoba, v prípade ako je tento, nestačí," vysvetlil McCarthy. Odborníci vraj skúmali každý detail, aby im nič neuniklo.

O fotografii už stihli natočiť aj dvojhodinový dokumentárny film, ktorý odvysiela v USA National Geographic túto nedeľu. Dokument produkoval a sprevádza ním herec Kevin Costner. V dokumente sa objaví okrem expertov aj nálezca fotografie Randy Guijarro.

Doteraz jediná známa fotografia Billyho Kida pochádza z roku 1880 a v roku 2010 bola predaná v aukcii za 2,3 milióna dolárov. Dátum dražby novej fotografie ešte nebol oznámený.