OĽaNO sa bráni, že Shootyho nevykradli... okrem mechu

OĽaNO sa bráni, že Shootyho nevykradli... okrem mechu Foto: Omédiách.com

OĽaNO má po celom Slovensku nové bilbordy s karikatúrou. a názvom "Pár zlodejov, veľa chudobných." Vďaka bilbordu je za zlodeja dnes označovaná aj samotná strana OĽaNO.

 


Už na prvý pohľad je zrejmé, že ľavá časť karikatúry so zobrazením Fica s vrecom je veľmi podobná štýlom aj zobrazením na karikatúru Shootyho. Fica s hranatou hlavou a veľkým vrecom kreslil takýmto štýlom keď bol karikaturista v SME a potom aj v Denníku N. Aktuálne kreslí Shooty aj pre Slovenskú sporiteľnu.

 

Na bilbord upozornil na Facebooku sám Shooty. Na otázky Omédiách.com, čo si o postupe OľaNO myslí, neodpovedal.

Igor Matovič tvrdí, že kresba je z agentúry.

"Zadanie bolo nakresliť zlodeja s mechom tak, aby sa nepodobal ani na Shootyho, ani Mandora, ani iných slovenských karikaturistov. Dodatočne sme dali skrátiť kravatu, či zmeniť oblek, aby nikto nemal problém, reagoval pre Omédiách.com Igor Matovič z OĽaNO.

Má pripravený súbor kde sám kresby porovnáva. Aj keď je zrejmá výrazná podobnosť so Shootyho kresbou, Matovič tvrdí, že kresba OĽaNO nemá nič spoločné so štýlom Shootyho „okrem mechu, ktorý však je bežná súčasť zobrazenia politikov - zlodejov vo svete."

Spodné dve kresby v prílohe sú od Mandora.

„Bohužiaľ, reakcia Shootyho je taká, že to je jeho kresba a my sme zlodeji. Zrejme si myslí, že tohto pána ako zlodeja s mechom na Slovensku môže nakresliť len on a nik iný. Je mi to ľúto, ale najlepšie je, aby si ľudia "podobnosť" zobrazenia zlodeja sami vyhodnotili na priloženom obrázku," povedal Matovič. Aká agentúra im nakreslila bilbord, už nepovedal.

Nikto redakciu o nič nežiadal, povedal pre Omédiách.com šéfredakto Denník N Matúš Kostolný. Spôsob, aký zvolila v politickej kampani strana OĽaNO, odsudzuje.

"Jednoznačne vykradli Shootyho. Z mojich kresieb mi to nepripomína žiadnu," reagoval Mandor, karikaturista z denníka SME.

„Príde mi to zvrhlé, snažiť sa poukázať na kradnutie krádežou. Spomínam si na podobný prípad, keď Kolesík dovliekol šlohnutú Shootyho kresbu pred Úrad vlády a keď sa ho Eugen Korda spýtal, že či mu dal na to Shooty súhlas, tak to komentoval asi takýmto spôsobom: "Nepoznám žiadneho pána Shootyho, ja vlastne ani SME nečítam."