Čínske úrady odporúčajú ľuďom, aby ignorovali 1. apríl

Čínske úrady odporúčajú ľuďom, aby ignorovali 1. apríl Foto:FB M. Zeman

Čínska štátna tlačová agentúra Nová Čína dnes odporučila občanom, aby ignorovali 1. apríl.

 

 

Podľa agentúry, ktorá je pod priamou kontrolou čínskej vlády a Komunistickej strany Číny, "nie sú západné aprílové žarty v súlade s čínskymi kultúrnymi tradíciami a socialistickými hodnotami".
Nová Čína varovanie zverejnila na svojom účte na sociálnej sieti Weibo. "Dúfame, že nebudete veriť fámam, vytvárať ich ani ich šíriť," citovala z účtu agentúra AP.

Oznámenie vyvolalo vlnu ako kritických, tak i súhlasných reakcií. Zatiaľ čo niektorí diskutéri podporili odmietanie západných tradícií, iní kritizovali čínske štátne médiá. "Naše médiá stále klamú ľudí, keď predstierajú, že všetko v našej krajine je ideálne. Pre nás je každý deň aprílový," napísal jeden z prispievateľov.

V posledných rokoch čínske úrady zosilnili kampaň proti západným ideám. V roku 2015 napríklad ministerstvo školstva vydalo nariadenie, ktoré zakazuje používať učebnice propagujúce "západné hodnoty".

Odmietanie aprílových žartov odráža aj obavy čínskych úradov zo šírenia nepravdivých správ na internete. V roku 2013 čínska vláda oznámila, že ľuďom, ktorí šíria fámy, hrozí až trojročné väzenie. Týka sa to autorov falošných správ, ktoré sú preposlané viac ako päťstokrát alebo majú cez 5000 zhliadnutí.