Čína uväznila dvoch novinárov, ktorí poslali do krajiny výtlačky časopisov

Čína uväznila dvoch novinárov, ktorí poslali do krajiny výtlačky časopisov Foto: wikipedia.com

 

 

Dvaja hongkonskí novinári boli v Číne odsúdení na niekoľkoročné väzenie s obvinením z nezákonného podnikania. Dopustili sa ho tým, že poslali výtlačky citlivých politických časopisov do pevninskej Číny. Informovala o tom dnes agentúra AP. Verdikt vyvoláva obavy z ďalšieho obmedzovania slobody slova.

Súd v juhočínskom Šen-čene poslal v utorok do väzenia na päť rokov a tri mesiace hongkonského vydavateľa časopisov Wang Ťien-mina a na dva roky a tri mesiace šéfredaktora Kuo Čung-siaa. Zatknutí boli v máji 2014 v tomto pohraničnom čínskom meste, teraz ich odsúdili.

Novinári pracovali pre časopisy New-Way Monthly a Multiple Face, ktoré sa často zaoberali mocenským bojom vnútri vládnucej čínskej komunistickej strany. Obhajcovia žurnalistov uviedli, že ich klienti nevykonával zásielkovú službu, ale poslali iba osem kópií časopisov svojim priateľom do pevninskej Číny. Usvedčení boli tiež z konšpirácie a brania úplatkov.

Poloautonómny Hongkong sa dlhé roky tešil slobode prejavu a boli tam zverejňované materiály, ktoré boli v pevninskej Číne zakázané. Nedávne dočasné zmiznutie niekoľkých hongkonských kníhkupcov, ktorí publikovali citlivé materiály o vysokých predstaviteľoch čínskej komunistickej strany, ale vyvolali obavy, že čínske úrady porušujú právne nezávislosť tejto bývalej britskej kolónie. Tá sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu a má vysokú mieru autonómie. Kníhkupci sa po pár mesiacoch objavili v Číne, kde boli pod kontrolou miestnych úradov.