Panna zázračnica bude v Kine Lumière uvedená v plnej kvalite obrazu a zvuku

Slovenský filmový ústav (SFÚ) je každoročne spoluorganizátorom Medzinárodného filmového festivalu Febiofest. Bez ohľadu na tento fakt je pre SFÚ pravidlom, že každoročne participuje na najväčších domácich filmových festivaloch, kde prezentuje svoje aktivity a činnosť. Najväčšou udalosťou tento rok je pre SFÚ 50. výročie jeho vzniku a pri tejto príležitosti budú mať diváci možnosť počas Febiofestu vidieť v Kine Lumière na veľkom plátne jeden zo skvostov slovenskej kinematografie, snímku Panna zázračnica režiséra Štefana Uhra v plnej kvalite obrazu a zvuku. SFÚ ma pre priaznivcov svojej činnosti pripravené aj ďalšie podujatia.

Svetová premiéra filmu Panna zázračnica v obnovenej a zreštaurovanej digitálnej verzii

Slávnostné uvedenie filmu Panna zázračnica z roku 1966 je okrem pripomienky osláv výročia SFÚ venované autorovi jeho rovnomennej predlohy Dominikovi Tatarkovi, ktorého nedožitých sto rokov od narodenia si pripomíname 14. marca. SFÚ si filmom uctí aj režiséra Štefana Uhra, od ktorého smrti 29. marca uplynie dvadsať rokov. Uvedenie filmu v programe Febiofestu bude prestížnym podujatím aj z iného dôvodu. Pôjde o svetovú premiéru tohto diela v obnovenej a kompletne zreštaurovanej digitálnej verzii v rozlíšení 2K z nosiča DCP. Film sa bude premietať v pondelok 18. marca o 18.00 hod. v kinosále K1 v Kine Lumière a uvedie ho filmový teoretik Juraj Mojžiš, zároveň autor kostýmov filmu. Podľa neho bola na konci 60. rokov „na zodpovednú aj slobodnú prípravu nakrúcania Tatarkovej novely zrejme najpríhodnejšia chvíľa. Reformistická krivka doby bola na potešujúcom vzostupe". Na vzniku filmu dvadsať rokov po vzniku jeho predlohy sa teda podpísali nielen pozitívne ohlasy čitateľov na Tatarkovu novelu, ale aj obroda výtvarníckej československej surrealistickej skupiny.

Film Panna zázračnica zobrazuje život mladej generácie umelcov, ktorá sa na Slovensku názorovo formovala počas vojnových rokov. Mladé krásne dievča Anabella sa zoznámi s celou skupinou priateľov. Rozochvieva v nich erotické túžby, ale aj čisté ľúbostné city, stane sa predmetom ich tajných predstáv, no zároveň i umeleckou inšpiráciou. Je to film o vnútornom svete človeka, v ktorom mohol Uher na jeho zobrazenie využiť všetky prvky avantgardy. Keďže dielo vychádza zo surrealizmu, prvkami filmu sa stali sen, fantázia a zobrazovanie podvedomia či duše. Dej nehrá podstatnú úlohu, je len akousi pomôckou na vyjadrenie pocitov, nálad a voľne pospájaných myšlienok. Niekdajšie hranice medzi realitou a fantáziou akoby odrazu prestávali celkom existovať. O význame filmu po štyroch dekádach si Juraj Mojžiš myslí, že "nepochybne bol na prospech sebavedomému pohľadu slovenskej kinematografie, ktorá sa rozhliadala po novovlnových dejoch európskeho filmu a udomácňovala sa v nich". Film sa na Febiofeste premietne v mimoriadnej sekcii Zvláštne uvedenie: 50. rokov SFÚ, jeho digitálna zreštaurovaná verzia sa realizovala v Štúdiu 727, nosič DCP vyrobila spoločnosť Kinoservis.

Publikáciu o Hrabalovi a Menzlovi pokrstí Magda Vášáryová
pred uvedením kultového filmu Postřižiny

Počas jubilejného ročníka Febiofestu SFÚ predstaví jednu zo svojich minuloročných publikácií. Svoj slávnostný krst bude mať kniha Hrabalovský svet očami Jiřího Menzla od filmového vedca Petra Gavaliera, ktorá sa zaoberá filmovým fenoménom Menzel – Hrabal, pozoruhodným nielen v domácom, ale aj v európskom kontexte. Ponúka analýzu a interpretáciu šiestich filmových prepisov diela spisovateľa Bohumila Hrabala v réžii Jiřího Menzla. Ide o tituly Smrt pana Baltazara z filmu Perličky na dně, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek a Obsluhoval jsem anglického krále. Krst sa uskutoční vo štvrtok 21. marca o 18.30 hod. v A4 – priestor súčasnej kultúry pred projekciou filmu Postřižiny, oceneného Zvláštnym čestným uznaním poroty na MFF v Benátkach. Knižku za účasti jej autora pokrstí pravým „postřižinským" pivom Magda Vášáryová, filmová Maryška, manželka správcu pivovaru. Film je súčasťou sekcie Profil: Jiří Menzel, počas ktorej bude uvedených deväť krátkych a celovečerných režisérových filmov, vrátane dokumentárneho portrétu Zlatá šedesátá: Jiří Menzel v réžii Martina Šulíka.

Koprodukčné filmy SFÚ, Vyšehradský salón aj Filmový kabinet

Do programu tohtoročného Febiofestu sú zaradené aj filmy, na ktorých SFÚ participoval ako koprodukčný partner, ide o tri dokumenty. V sekcii Český a slovenský dokumentárny film sa premietne Rabínka Anny Gruskovej, zachytávajúca paradoxný život Bratislavčanky Gisi Fleischmmannovej. Toto prvé filmové spracovanie jej osudu ponúka množstvo objavov zo slovenských, izraelských a amerických archívov. Ďalšou z koprodukčných snímok SFÚ je dokumentárna detektívka o osudoch slovenského filmu Koliba Zuzany Piussi zo sekcie 20 rokov Slovenska a tretím filmom s koprodukčným vkladom SFÚ je portrét z dokumentárneho projektu Zlatá šedesátá venovaný Jiřímu Menzlovi. Počas Febiofestu sa bude konať i plánovaná prednáška zo vzdelávacieho projektu SFÚ Filmový kabinet, tentoraz spojená so sekciu Kino-Ikon Plus.

Na pôde Febiofestu sa uskutoční aj podujatie Vyšehradský salón s podtitulom Možnosti produkcie, koprodukcie a distribúcie. Tejto panelovej diskusie sa zúčastnia maďarský producent a režisér András Muhi, český režisér, dramaturg a pedagóg Vít Janeček, ďalej režisér Lech Majewski a filmový historik Maciej Gil z Poľska a slovenský producent a režisér Marian Urban. Diskusiu bude viesť filmový publicista Miro Ulman zo SFÚ. Podujatie sa bude konať v stredu 20. marca o 16.30 hod. v priestoroch Maďarského inštitútu a spoluorganizujú ho SFÚ, České centrum a Poľský inštitút.

Počas trvania celého Febiofestu si budú môcť v Kine Lumière všetci záujemcovia zakúpiť edičné produkty Slovenského filmového ústavu za zvýhodnené ceny. Budú medzi nimi publikácie i DVD nosiče, napríklad aj čerstvo pokrstená kniha Hrabalovský svet očami Jiřího Menzla od Petra Gavaliera či zatiaľ naposledy vydané 2-DVD Alain Robbe-Grillet s filmami Muž, ktorý luže a Eden a potom alebo DVD Dialóg 20 40 60 s poviedkovým filmom troch režisérov, a to Zbyňka Brynycha, Jerzyho Skolimovského a Petra Solana. Veľkou príležitosťou bude aj možnosť zakúpiť si monografiu Václava Maceka o Štefanovi Uhrovi, z ktorej posledných desať kusov z celého nákladu sa bude predávať pri uvedení filmu Panna zázračnica. V predaji budú aj všetky Uhrove filmy, ktoré SFÚ vydal na DVD nosičoch.

Viac informácií o 20. MFF Febiofest a jeho program nájdete na www.febiofestsk.sk.