Slovenské filmy sa tento mesiac predstavia na festivaloch po celej Európe, v New Yorku aj v Toronte

Slovenské filmy sa tento mesiac budú premietať v programe niekoľkých zahraničných podujatí po celom svete. Už dnes 10. apríla 2013 sa začínajú dve z nich, a to významný európsky festival goEast Wiesbaden a prehliadka Disappearing Act, ktorá uvádza európske filmy v New Yorku. Počas apríla sa slovenské filmy prezentujú ešte na ďalších štyroch podujatiach, väčšinu z nich sprevádza delegácia tvorcov.

V podobe štyroch filmov bude mať slovenská kinematografia zastúpenie vo Wiesbadene na 13. ročníku Festivalu filmov zo strednej a východnej Európy goEast, ktorý pravidelne venuje priestor aj slovenskej kinematografii. Celovečerný debut Juraja Krasnohorského Tigre v meste, označovaný ako nezávislá komédia charakterových postáv, sa bude za osobnej účasti režiséra premietať v sekcii Beyond Belonging s dôrazom na diela skúmajúce rodové vzťahy v európskom regióne, ktorý je poznačený tradičným chápaním rodovej identity. V sekcii Highlights sa festival tento rok zameriava na žánrové filmy súvisiace s číslom trinásť ako magickým dátumom a symbolom negatívnych síl. Sekcia preto obsahuje všetko od hororových filmov, cez protivojnové diela až po čierne komédie, pričom slovenskú kinematografiu v nej bude zastupovať horor režiséra Petra Bebjaka Zlo o partii mladých mužov, zachytávajúcich paranormálne javy. Do tejto sekcie je tiež zaradený aj koprodukčný film s minoritnou slovenskou účasťou Dozvuky v réžii Władysława Pasikowského o následkoch masakry poľských Židov v roku 1941 v mestečku Jedwabne. Festivalová sekcia Special ponúkne aj tento rok zaujímavé objavy pre diváka a z našej kinematografie predstaví dobrodružný a humorný rodinný film Modrý tiger, koprodukčnú česko-slovenskú snímku v réžii Petra Oukropca a Bohdana Slámu. V stredu sa začne aj 5. ročník veľkého európskeho filmového festivalu v New Yorku pod názvom Disappearing Act. Ten predstaví dvadsať štyri súčasných filmov z dvadsiatich štyroch európskych krajín, medzi nimi aj celovečerný debut režisérky Ivety Grófovej Až do mesta Aš ako zástupcu Slovenska, ktorý zachytáva osudy niekoľkých žien rôzneho vzdelania, národnosti a veku v pohraničnom mestečku Aš, sídle niekoľkých textiliek, profitujúcich z lacnej pracovnej sily. Grófovej film sa bude premietať v Bohemian National Hall (BNH).

V druhej polovici apríla sa budú konať ďalšie dve podujatia so slovenským filmom v zahraničí. Na jubilejnom 10. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Crossing Europe v rakúskom meste Linz, ktorý každoročne ponúka autorské filmy mladej európskej režisérskej generácie, často so sociálno-politickým podtextom, diváci majú možnosť vidieť kvalitnú európsku produkciu a filmové vrcholy minulej festivalovej sezóny. V súťažnej sekcii jubilejného ročníka festivalu sa odpremieta snímka Až do mesta Aš za účasti režisérky Ivety Grófovej i kameramanky filmu Viery Bačíkovej a v sekcii Working Worlds dokument ABSOLVENTI / Sloboda nie je zadarmo, debutový film čerstvého absolventa Akadémie umení v Banskej Bystrici Tomáša Krupu tiež za účasti delegácie tvorcov, vrátane režiséra. Film absolventa réžie z pražskej FAMU Adama Oľhu Nový život, ktorý je veľmi osobným pohľadom na životné peripetie jeho vlastnej rodiny, bude Slovensko reprezentovať na renomovanom 20. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs Toronto v Kanade v sekcii World Showcase, ktorý sa tiež koná ku konca tohto mesiaca. Svoj film na projekcii režisér uvedie osobne.

Aktuálne sa slovenské filmy ešte premietajú na 12. MF nezávislých filmov v Ríme, do ktorého programu je v Súťaži hraných filmov zaradená koprodukčná hudobná snímka DONT STOP režiséra Richarda Řeřichu a v Súťaži študentských krátkych filmov snímka Momo v réžii študenta Vysokej školy múzických umení Teodora Kuhna. Na 20. MFF Titanic v Budapešti sa premietajú tiež slovenské filmy v súťažnej sekcii, a to úspešné snímky Môj pes Killer Miry Fornay a Ďakujem, dobre Mátyása Priklera a koprodukčné diela V tieni Davida Ondříčka a Lidice Petra Nikolaeva v sekcii Staropramen Beer Snacks.

Termíny podujatí a viac informácií o podujatiach:

12. MF nezávislých filmov Rím
(3. – 11. 4. 2013) / http://www.riff.it/

20. MFF Titanic Budapešť
(5. – 13. 4. 2013) / http://www.titanicfilmfest.hu

13. Festival filmov zo strednej a východnej Európy goEast Wiesbaden
(10. – 16. 4. 2013 / http://www.filmfestival-goeast.de

5. Európsky filmový festival Disappearing Act
(10. – 21. 4. 2013) / http://wwww.disappearingact.org

10. MFF Crossing Europe Linz
(23. – 28. 4. 2013) / http://www.crossingeurope.at

20. MF dokumentárnych filmov Hot Docs Toronto
(25. 4. – 5. 5. 2013) / http://www.hotdocs.ca/