Slovenské kino

Dokumentárna séria RTVS na Dvojke prináša súvislosti historického vývoja aj súčasného nazerania na slovenský film.

Streda 17.4.2013 20:00
Slzy a smiech

Súvislosti historického vývoja aj súčasného nazerania na slovenský film. Slovenská kinematografia je špecifická hybridizáciou žánrov. Len ťažko v nej nájdeme jasne vymodelované komédie či drámy. Film Slzy a smiech sa v nej usiluje nájsť tie najemotívnejšie momenty. Emócie sú však často ukryté vo viacerých vrstvách a na to, aby sme ich vedeli rozkódovať, potrebujeme poznať odosielateľa. Akí boli tvorcovia filmov, ktorí mali ambície hrať sa s citmi slovenského diváka?
Repríza: Štvrtok 18.4.2013 13:55

Streda 24.4.2013 20:00
Ženy (od lásky k hnevu)

Aké sú ženské postavy v slovenských filmových príbehoch? Sú iba múzou, milenkou, trpiteľkou, hrdinskou matkou alebo celistvou ľudskou bytosťou? Dokumentárny film „Ženy" z cyklu Slovenské kino zobrazuje vývoj ženských postáv v dejinách slovenskej kinematografie a zároveň ukazuje ako je filmové stvárnenie ženy úzko prepojené s jej postavením v našej spoločnosti.

Štvrtok 25.4.2013 14:05
Kam zmizla slovenská princezná

Rozprávky a teda i princezné patria neoddeliteľne k slovenskej hranej kinematografii. Ale prečo ich bolo toľko? A prečo boli skoro všetky blondíny? Nielen na tieto otázky odpovedá hravý výskum tvorcov Princezien. Vďaka rozprávaniu významných režisérov rozprávok, vďaka použitiu archívnych materiálov a v neposlednom rade aj vďaka bábkovému divadlu zistíme, ako to so slovenskými rozprávkami vlastne naozaj bolo a ako sa postupne vyvíjal obraz a charakter slovenskej filmovej princeznej.