„Spalte svoji čarodějnici a splňte si přání na Horor Filmu"

Od zhýralých ženštin v Čarodějkách v Eastwicku, přes ubohé nevinné ženy v Kladivu na čarodějnice až po vúdú kněžky v tropickém pekle Zombi 2 – čarodějnictví má v historii filmového hororu své nezastupitelné místo. A možností, jak toto pestré téma uchopit je nepřeberně.


Vyznavači realistického pojetí sází na věrohodné historické zázemí a čarodějnice vykreslují jako nevinné ženy zmítané osudem. Klasikou budiž Kladivo na čarodějnice (CSFILM 30.4. 20:00) nebo britský Whitchfinder General. Ač tyto snímky nejsou horory v pravém slova smyslu, hrůza v nich obsažená je o to syrovější a působí intenzivněji než pojetí nadpřirozené.
To je samozřejmě ve filmovém hororu nejvíce zastoupené. Čarodějnice jsou často vykreslovány jako staré, mstící se ženy. Jako třeba cikánka v Raimiho pecce Stáhni mě do pekla či ta v Burtonově Ospalé díře. A když už nejsou filmové čarodějky staré, tančí v lesích při měsíčku jako Neve Campbellová v Čarodějnicích, všechny hrdinky šíleného seriálu Čarodějky, Hermiona v Harry Potterovi či Petra Černocká v Saxaně. Nutno dodat, že jde o to vůbec nejnudnější pojetí čarodějnic a magie vůbec.
To už raději tu čarodějku vůbec neukazovat, jako to udělali tvůrci Záhady Blair Witch. Dokázali, že s nulovým rozpočtem a průměrným nápadem se dá pomocí dobrého marketingu a trochy atmosféry udělat filmový hit za stamilióny. Ještě ideálnější je pak italské pojetí Daria Argenta, který sice čarodějnice samotné ve své trilogii o Třech matkách také příliš nezobrazuje, ale jinak nechává volný průchod své choré představivosti. Epický příběh tří čarodějnic, které na třech různých místech Světa po staletí přežívají a vraždí mladé dívky, patří k tomu vůbec nejlepšímu, co bylo v tomto specifickém subžánru natočeno.
Čarodějnic v hororech jsou prostě tisíce, mimo něj možná milióny. Přesvědčte se sami. Až 30. dubna po půlnoci dosledujete na Horor Filmu premiérovou Černou kočku Lucia Fulciho, vyrazte na noční procházku do přírody. Hledejte hořící hranice, tichý zpěv ozývající se z temného lesa a záblesky nahých těl míhajících se mezi stromy. Budete příjemně překvapeni...
Hrůza v Connecticutu - premiera 28.4. 00:00
Černá kočka - premiera 1.5. 00:00
Project 6 - premiera 4.5. 1:45 ... kratkometrazni, cesky, nezavisly....ale asi bych nejaky vybrany obrazek z toho pouzil, abychom ukazali rozsah, ze hrajeme i tuto nezavislou tvorbu
Zmeškaný hovor - 29.4. 00:00
Noc oživlých mrtvol - 4.5. 00:00
Zombie 2 - 28.4 1:55
Farma smrti - 30.4. 3:10
Videouputávky
http://uloz.to/xciJj56z/paleni-carodejnic-01-mpg
http://uloz.to/xwcydw2b/carodejnice-hororfilm-upoutavka-mpg
nové vydání pořadu Noční zprávy
Chcete se dozvědět co nového do kina nachystal mistr hororu James Wan (Saw, Insidious)? Jaký německý sci-fi horor se právě dotočil, čím nás chtějí překvapit producenti hororů Paranormal Activity a Sinister či co jsme pro vás připravili na HOROR FILMu? Podívejte se na nové vydání pořadu Noční zprávy.