Don Bosco opúšťa Slovensko - svätca si uctilo viac ako 100 000 ľudí

Stránka www.saleziani.sk prinášala každodenné informácie a spravodajstvo z miest, fotografie zachytávajúce atmosféru, ako aj provinciálov denník z putovania relikvií, ktorý každý večer osobne písal pre návštevníkov portálu. Počas 21 dní zaznamenala stránka www.saleziani.sk viac ako 44 000 unikátnych návštev.


Svätec Ján Bosco opúšťa Slovensko v stredu, 1. mája 2013 v skorých ranných hodinách. Počas troch týždňov jeho prítomnosti na Slovensku sa pri jeho relikviách zastavilo okolo 100 000 ľudí – deti, žiaci, študenti, rodiny s deťmi, skôr narodení, rehoľníci, rehoľníčky, kňazi, biskupi. Ján Bosco navštívil dvadsaťštyri miest, prišiel aj medzi Rómov na Luník IX či Poštárku, ale aj k mladistvým v nápravnovýchovnom zariadení v Sučanoch. Putovanie končí 1. mája na Miletičovej v Bratislave rannou svätou omšou o 6.45 hod. Následne relikvie opúšťajú Slovensko a smerujú do Slovinska.
Provinciál Karol Maník povedal, že každodenné putovanie s relikviami bolo pre neho obrovským zážitkom, cťou, vnútorne silným pocitom, ktorý len ťažko môže opísať. „Zažil som veľa chvíľ, udalostí a videl som mnoho tvárí, ktoré mi ostávajú hlboko v srdci," povedal. Relikvie sprevádzal osobne počas celého putovania. „Pre mňa, pre mojich bratov saleziánov, pre celé Slovensko je to veľký dar, ktorý sme mohli prijať, posilniť sa vo viere a stretnúť sa s našim zakladateľom. Prosil som dona Bosca o tri „veci" – o našu vernosť, o nové duchovné povolania a o požehnanie pre všetkých mladých," povedal Maník.

Ján Bosco nám zanechal hlboký pocit pokoja, nadšenia, možnosti dotknúť sa svätosti. Odchodom relikvií dona Bosca život v saleziánskej rodine nekončí. Už budúci rok oslávia saleziáni 90. výročie príchodu prvých saleziánov na Slovensko. V tom istom roku (2014) budú hostiteľmi svetových športových hier mládeže (PGS), ktoré sú akousi obdobou olympijských hier. Viac ako 1 200 mladých športovcov z rôznych krajín sveta zavíta na Slovensko.
Saleziánske vydavateľstvo Don Bosco pripravuje v najbližších dňoch – v mesiaci jún vydanie knihy rozhovorov s pápežom Františkom. Kniha „Pápež František – rozhovory s Jorgem Bergogliom" odhaľuje obraz skromného kňaza, nadšeného učiteľa a bystrého a obratného kardinála Bergoglia, ktorý sa prednedávnom stal hlavou Katolíckej cirkvi.
Saleziáni don Bosca ďakujú všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli pri zabezpečení putovania relikvií a informovaní verejnosti o tejto udalosti.
Peter Novák, Saleziáni don Bosca