Hosťom posledného recitálu Organových koncertov bude László Deák

Milovníkov organovej hudby pozývame na posledný recitál 16. ročníka cyklu Organových koncertov pod pyramídou.

Koncert sa uskutoční 19. mája o 10.30 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo a v priamom prenose ho odvysiela Rádio Devín. Protagonistom nedeľného organového matiné bude maďarský interpret László Deák, ktorý ponúkne prevažne diela francúzskej a maďarskej organovej literatúry. Zaznejú kompozície Tournemira, Kolossa, Duprého, Szabóa, Bojtára, Gárdonyiho a ďalších.

László Deák začal študovať hru na organe u Istvána Barótiho. V štúdiách pokračoval na Univerzite Franza Liszta v Budapešti v triede Ferenca Gergelya. Diplom získal v roku 1991. O rok neskôr sa stal absolventom aj v odbore hra na klavíri. V klavírnych štúdiách ho viedol Jenő Jandó. Po absolutóriu si svoje schopnosti v hre na organe zdokonaľoval na Conservatoire Perfectionnement v Paríži pod vedením Marie-Louise Langlaisovej. Od roku 1991 je pedagógom hry na organe na Strednej odbornej hudobnej škole sv. Štefana v Budapešti a od roku 2002 organistom františkánskeho kostola v Pešti.

Lászlo Deák získal ocenenia na viacerých hudobných súťažiach: 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži Franza Liszta v Budapešti (1993), 2. cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Chartres (1994), 3. cenu a Zvláštnu cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Pretórii (Juhoafrická republika, r. 1998). V roku 1999 sa stal víťazom dvoch medzinárodných súťaží vo Francúzsku: Organovej súťaže Andrého Marchala v Biarritzi a Medzinárodnej organovej súťaže mesta Paríž, na ktorej ho odmenili aj Zvláštnou cenou. Okrem Maďarska vystupoval v mnohých štátoch Európy (Rakúsko, Slovensko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Luxembursko, Taliansko, Fínsko, Bulharsko, Rumunsko). Lászlo Deák účinkoval na hudobnom festivale Budapeštianska jar a na viacerých renomovaných organových festivaloch (Chartres, Bourges, Auxerre, Roquevaire, Bordeaux, Ravenna). S jeho menom sú spojené premiéry skladieb viacerých francúzskych autorov v Maďarsku.

Lászlo Deák sa slovenským priaznivcom predstaví vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo v rámci posledného recitálu 16. ročníka Organových koncertov pod pyramídou. Nenechajte si ujsť koncert naživo v nedeľu 19. mája od 10.30 hod. Koncert v priamom prenose odvysiela Rádio Devín.