Matovič: Arcibiskup Orosch by sa mal za svoje bludy ospravedlniť. Čaputovú budem ako obyčajný kresťan voliť bez najmenších výčitiek

 

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa vo svojej nedeľnej kázni nesprával ako človek, ktorý má viesť ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale ako človek, ktorý chce názor ľudí manipulovať. Myslí si to predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, ktorý považuje konanie arcibiskupa Oroscha za nezodpovedné.

Predseda Obyčajných reagoval na nedeľnú kázeň Jána Oroscha, v ktorej trnavský arcibiskup veriacich upozorňoval, že ak budú v prezidentských voľbách hlasovať za jednu konkrétnu kandidátku, spáchajú ťažký hriech. Orosch pritom poukazoval na Zuzanu Čaputovú. „Pán arcibiskup by sa mal za svoje bludy ospravedlniť, v tomto prípade podľa mňa konal nad rámec svojho poverenia. Vôbec sa nesprával ako človek, ktorý má viesť svoju cirkev a ľudí s rešpektom voči ich názoru, ale správal sa ako človek, ktorý chce ich názor manipulovať. Považujem to za nezodpovedné konanie, šírenie bludov, a za zastrašovanie kresťanov len preto, že chcú vyjadriť svoj názor,“ uviedol Matovič, ktorého sa slová cirkevnej autority ako praktizujúceho kresťana dotkli. „Nikde v náuke katolíckej cirkvi nie je napísané, že kresťan spácha ťažký hriech tým, že bude voliť kandidáta, ktorý má v dielčej otázke názor, ktorý však nemá šancu ako prezident presadiť, keďže zákony prijíma parlament a nie prezident. V náuke katolíckej cirkvi sa práve že hovorí, že kresťan by mal pri takýchto voľbách vždy posudzovať, či jeho voľba bude umenšovať zlo a maximalizovať dobro. Kresťan by mal svojich kandidátov posudzovať komplexne najmä podľa ich skutkov a nie jedného názoru,“ pokračoval.

Matovič následne upriamil pozornosť na vyjadrenia Zuzany Čaputovej. „S adopciami detí homosexuálmi hlboko nesúhlasím, napriek tomu budem Zuzanu Čaputovú bez najmenších problémov a výčitiek svedomia voliť. Budem totiž posudzovať skutky kandidátov a nie slová,“ povedal Matovič a zdôraznil, že prezident zákony nenavrhuje a ani neprijíma. „Môže mať svoj názor, ale zákony prijíma parlament. Aj keď pani Čaputová má názor, s ktorým hlboko nesúhlasím, neobávam sa toho, pretože v zákonoch nemôže presadiť takúto zmenu,“ povedal.

Matovič zároveň upozornil, že arcibiskup Orosch odsúdil názory jednej kandidátky, no neodsúdil skutky kandidátov, ktoré sú omnoho horšie. „Neodsúdil kandidáta, ktorý toleruje názor, že smrť šesť miliónov Židov je len rozprávka, a že cigánske deti by mali skončiť v plyne, lebo nie sú prínosom pre našu spoločnosť. Neodsúdil ani druhého kandidáta, ktorý ako sudca za komunistov odsúdil katolíckeho kňaza, lebo to od neho komunisti žiadali, za Mečiara devastoval súdnictvo a spravodlivosť a nechal si prideliť odmeny svojimi podriadenými v státisícoch eur. Toleroval pritom, že rodičom detí, ktoré boli obeťami trestných činov sa vyplácalo odškodné v zanedbateľných čiastkach,“ vyjadril sa Matovič, pričom ďalšieho kandidáta, ktorého arcibiskup Orosch nekritizoval, označil za kandidáta mafie. „Maroš Šefčovič ani raz nemal odvahu nijakým spôsobom kritizovať konanie mafiánskej organizácie, ktorá nám tu už jedenásty rok vládne. Neodsúdil ich, nenapomenul, neurobil vôbec nič, aby umenšil zlo a pomohol ľuďom. Preto sú pre mňa skutky týchto troch pánov oveľa závažnejšie, ako jeden dielčí názor Zuzany Čaputovej,“ uzavrel Igor Matovič a dodal: „Ja ako padajúci, hriešny, neautentický a obyčajný kresťan budem voliť Zuzanu Čaputovú, lebo je dobrá žena a bude dobrá prezidentka. Pokiaľ však budem v politike, nikdy nedovolím, aby boli presadené registrované partnerstvá s adopciami detí homosexuálmi, ktoré propaguje jej politická strana.“