RTVS si Milana Čorbu pripomenie v televíznej inscenácii v pondelok na Dvojke

Pri príležitosti úmrtia významného slovenského výtvarníka a scénografa Milana Čorbu odvysiela RTVS v pondelok 20. mája o 22.05 na Dvojke televíznu inscenáciu novely Milana Thomku Mitrovského Pani Heléne, v ktorej sa zaskvelo kostýmové majstrovstvo umelca pôsobiaceho vo verejnoprávnej televízii takmer 30 rokov.

Milan Čorba sa ako kostýmový výtvarník podpísal pod tvorbu televíznych inscenácií, filmov a seriálov vo viac ako 600 programoch Slovenskej televízie.

Anotácia – televízna inscenácia Pani Heléne
Lyrická dráma z prostredia umeleckej bohémy vo Florencii v roku 1899. U majstra sa stretávajú žiaci z celej Európy. Od parížskej bohémy sa líšia predovšetkým svojim estétstvom, vážnym prístupom k životu a k hodnotám umenia. Obklopení renesančnou krásou sa snažia tvoriť nové umenie. Medzi žiakov prichádza aj mladý slovenský maliar Milan. Spolu s ostatnými navštevuje ateliér krásnej pani Heléne. Všetci umelci sú do krásnej ženy zaľúbení. Jeden zo sochárov vo svojej životnej i tvorivej kríze stratí odstup od udalostí. Nedokáže prekonať svoju egoistickú lásku a zavraždí pani Heléne. Zabije krásu, na ktorú nemal nárok.