Staroveký Egypt: Život a smrť v Údolí kráľov

Egypt fascinuje záhadami okolo života jeho faraónov a ich chrámov. Ako ale žil v Egypte obyčajný človek pred 3 500 rokmi?

Televízna stanica Viasat History uvedie novinku v podaní dvojdielneho programu Staroveký Egypt: Život a smrť v Údolí kráľov. Z hľadiska historických dokumentov je Egypt veľakrát publikovanou témou, ale tento dvojdielny dokument o starovekom Egypte je jediný svojho druhu. Je totiž postavený na jedinečnom, hravom prístupe, ktorý ho od ostatných dokumentov jednoznačne odlišuje a rozpráva o skutočnom živote a smrti. Výstredná egyptologička Joanne Fletcherová študuje osudy "obyčajných ľudí", ktorí v tej dobe v Egypte žili a snaží sa zostaviť každodenný život jedného konkrétneho páru – architekta Khaa a jeho manželky Meryt.

Údolie kráľov, ktoré leží neďaleko Luxoru, slúžilo v časoch staroveku ako cintorín faraónov a bolo využívané od 16. do 11. storočia pr. n. l. za vlády panovníkov 18. až 20. dynastie. Za životom mocných faraónov a za stavbami ich hrobiek sa však skrýva srdce starovekého Egypta – jeho ľud. Prevažná väčšina Egypťanov sa v každodennom živote musela uspokojiť s málom, a napriek tomu dokázali veľké veci.
Archeologička Joanne Fletcherová nám život obyčajných ľudí ukáže na manželskom páre, Khaamovi a Meryt, ktorí, hoci sú mŕtvi, priniesli zaujímavé svedectvá. Ako vyzeral ich domov? Ich každodenné zvyky a rituály? Ako sa zoznámili a zamilovali? Prostredníctvom tohto mumifikovaného páru a ich osobných vecí, ktoré zostali celkom nedotknuté, Joanne Fletcherová rekonštruuje životy obyčajných Egypťanov pri budovaní mimoriadnej civilizácii, ktorá nás neprestáva okúzľovať ani dnes. Joanne skúma aj tie najmenšie maličkosti a detaily každodenného života, od nepriedušne uzavretých domov a dedín, až po oblečenie, ktoré Egypťania nosili a pokrmy, ktoré jedli. Odhaľuje nielen ich lásku k poézii a nadšenie pre výzdobu interiéru, ale taktiež skutočnosť, aké to bolo pracovať na najslávnejšom cintoríne planéty – v Údolí kráľov.
Ponorte sa do histórie a poznajte, aký život Egypťana skutočne pred tri tisíc päťsto rokmi žili. Program Staroveký Egypt: Život a smrť v Údolí kráľov môžete sledovať v nedeľu 16. a 23. júna o 20.00 hod. na Viasat History!