Najväčší maďarský spravodajský portál na Slovensku oslavuje 6 rokov

Pred 6 rokmi vznikol spravodajský portál pre Maďarov žijúcich na Slovensku www.parameter.sk . Lokálny portál so sídlom v Dunajskej Strede sa za 6 rokov existencie vypracoval na trhového lídra internetových novín v maďarskom jazyku na Slovensku, a to najmä vďaka regionálnemu charakteru spravodajstva, zameraného na maďarskú menšinu a oblasti, kde žije.

„Pôvodne vznikol portál ako protiváha elektronickej verzii jediného slovenského denníka v maďarčine Új Szó, dnes však má takmer o 20 000 reálnych užívateľov mesačne viac ako web stránka denníka" dodáva László Barak publicista a spolumajiteľ portálu. Napríklad v predchádzajúcom mesiaci (jún) mal portál podľa monitoru Asociácií Internetových Médií 84 182 reálnych užívateľov, 889 187 návštev a vyše 2,8 mil. kliknutí (page view)

L. Barak: „Samozrejme že nás tešia tieto výsledky, ale keďže sme nezávislý portál čaká nás ako každé komerčné médium ešte ťažká a dlhá cesta k zadávateľom reklamy, ktorej je na trhu čoraz menej". László Barak si je vedomý toho, že komerčný úspech je v ich prípade limitujúci jazykom, pretože prevažná časť správ je v maďarskom jazyku určená obyvateľom južných regiónov Slovenska, aj keď portál ponúka sekciu v slovenskom jazyku pod názvom -To Slovensko naše-. Podľa Baraka slovenská rubrika v prvom rade slúži na tzv. videnie Slovenska a sveta očami Maďarov žijúcich v SR a zároveň na tlmočenie ich názorov aj väčšinovému obyvateľstvu. „Robiť kvázi menšinové spravodajstvo a publicistiku cez portál je na Slovensku takmer ekonomická samovražda. Ak sa však robí poctivo, skromne a bez zbytočného národnostného pátosu, tak to čitatelia, ale aj inzerenti skôr či neskôr ocenia", dodáva na záver László Barak.