Dôležité: Ministerstvo zdravotníctva radí, čo robiť, ak ste mali negatívny test a čo robiť, keď je pozitívny

Mnohí už majú výsledky celoplošného testovania na Covid-19. Ak ste mali negatívny výsledok antigénového testu, buďte aj naďalej opatrní, apeluje ministerstvo zdravotníctva a dáva nasledujúce usmernenia:

Chceme však zopakovať veľmi dôležitú vec: negatívny výsledok antigénového testu nezaručuje, že v sebe nemáte koronavírus, a že ním nemôžete nakaziť ďalších. Tieto testy bolo možné robiť plošne preto, lebo sú lacné a rýchle. Sú však aj oveľa menej presné ako PCR testy. Veľké množstvo infikovaných ľudí teda nezachytia.

Stále sme vo veľmi vážnej situácii, nemocnice sa plnia a vírus je medzi nami.

Ak ste mali negatívny výsledok testu, od pondelka pre vás už nebude platiť zákaz vychádzania, ale stále musíte dodržiavať základné opatrenia ako ROR a stále by ste mali minimalizovať kontakty s inými ľuďmi. Prosíme vás, aby ste to rešpektovali a skúste o tom informovať aj vašich známych, ktorí si môžu mylne myslieť, že negatívny výsledok antigénového testu znamená pre nich istotu, že vírus nemajú. Nie je to tak.

Úspešná organizácia celoplošného testovania nám môže výrazne pomôcť v boji proti vírusu, ale to len vtedy, ak nestratíme disciplínu a obozretnosť a ak aj naďalej budeme chrániť seba aj naše okolie.

Ak ste mali pozitívny výsledok testu, prosíme vás, dodržiavajte karanténu a upozornite ľudí, s ktorými ste sa za posledné dni stretli, aby sa šli testovať, alebo ostali v karanténe a pozorovali svoj zdravotný stav.