Nemcov lákajú na Slovensku hory, kúpele a vína

 Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa v dňoch 23. – 25. júla 2013 zúčastnila workshopu RDA 2013 v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Na tohtoročnom workshope prezentovalo širokú ponuku autobusovej a skupinovej turistiky celkovo 1 050 vystavovateľov z takmer 50 krajín a navštívilo ho 16 670 odborných návštevníkov.


Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) pripravila samostatnú slovenskú expozíciu, na ktorej sa prezentovalo aj päť ďalších spoluvystavovateľov slovenských subjektov cestovného ruchu. Predstavili sa Zväz hotelov a reštaurácií s ôsmimi hotelmi z celého Slovenska, Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, Slovenská plavba a prístavy a CK Hydrotour. Zástupcovia SACR absolvovali stretnutia s dvanástimi cestovnými kanceláriami a touroperátormi, ktorí majú záujem zaradiť Slovensko do ponuky svojich katalógov, alebo už realizujú zájazdy turistov na Slovensko. Slovenský stánok okrem toho navštívili aj najvyšší predstavitelia spoločnosti RDA ako aj zástupcovia médií.
Návštevníci stánku SACR sa najviac zaujímali o ponuky skupinových zájazdov, ale hľadali aj informácie o Slovensku, najmä o Bratislave, Vysokých Tatrách, možnostiach kúpeľných a wellness pobytoch, o akvaparkoch, letných pobytoch na horách. Zaujímali ich informácie o pamiatkach zapísaných v zozname svetového dedičstva UNESCO, o Spiši, ale aj o Košiciach, najmä o programovej ponuke podujatia EHMK 2013 a ostatných atraktivitách cestovného ruchu. Taktiež sa pýtali na možnosti na aktívne trávenie voľného času ako napríklad výlety do prírody, odporúčania na lokality na jazdenie na motocykloch a zaznamenali sme aj záujem o slovenské vína a možnosti ich degustácie na vínnych cestách.
Spoluprácu so SACR hodnotili veľmi pozitívne aj spoluvystavovatelia a zároveň tak aj služby, ktoré im SACR na výstave poskytla. Vyzdvihli technické zabezpečenie vrátane WiFi pripojenia a vzhľad výstavného stánku, catering, ktorý SACR zabezpečovala pre ich hostí, ako aj možnosť degustácie slovenských vín, ako aj celkové pracovné prostredie. Stánok SACR bol miestom, kde mohli spoluvystavovatelia v príjemnej atmosfére realizovať naplánované stretnutia s partnermi. „Spravili sme si akvizíciu jubilejných plavieb rýchloloďou medzi Viedňou a Bratislavou na rok 2014 najmä medzi vystavovateľmi, ktorí majú tieto destinácie v ponuke", konšatotvala Katarína Podhorová zo spoločnosti Slovenská plavba a prístavy - lodná osobná doprava, a.s.. Podľa slov Roberta Kohlmanna z cestovnej kancelárie Hydrotour „je tu s veľkým náskokom najvyššia hustota potenciálnych organizátorov zájazdov na Slovensko zo všetkých veľtrhov a workshopov, ktoré som za posledných 20 rokov navštívil. Nemecko je a bude najvýznamnejší zdrojový trh v Európe. V turisticky významných regiónoch Slovenska je autobusová turistika mimoriadne dôležitá, preto jej treba venovať pozornosť". Návštevu workshopu RDA hodnotí pozitívne aj Radúz Dula, ktorý zastupoval hotely Holiday Inn z Trnavy a zo Žiliny: „Výstava očakávania splnila, dokázal som absolvovať všetky naplánované termíny a ešte viacero „náhodných", ktoré som si vyhľadal priamo na výstave. Získali sme množstvo kontaktov, ktoré teraz ďalej využijeme". Prínosné stretnutia, okrem vopred naplánovaných, absolvovali aj predstavitelia Bratislavskej organizácie cestovného ruchu: „Pri stánku sa zastavili zástupcovia skôr menších cestovných kancelárií a organizátori pobytových zájazdov či študijných ciest pre skupiny. Najväčší záujem bol o ponuku zážitkovej turistiky v rámci Bratislavy. Najčastejšími témami boli Vianočné trhy, návšteva opery, typická slovenská gastronomická ponuka či možnosti návštevy reštaurácií so živou hudbou", upresňuje Eva Mazuchová.
Spoluvystavovatelia konštatovali, že Slovenská agentúra pre cestovný ruch im poskytla veľmi kvalitné zázemie a návštevu workshopu hodnotia pozitívne. Určite plánujú zúčastniť sa tohto veľtrhu aj v budúcom roku.