Marketa Lazarová po prvýkrát na Slovensku z reštaurovanej digitálnej kópie

V nedeľu 25. augusta sa v Kine Lumière uskutoční projekcia československého filmu Marketa Lazarová režiséra Františka Vláčila z roku 1967, v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou Magdou Vášáryovou.

Pôjde o exkluzívne uvedenie filmu z reštaurovanej digitálnej kópie, premietať sa bude v cykle výročí významných osobností.

Historická dráma Marketa Lazarová podľa rovnomennej novely Vladislava Vančuru zobrazuje život v období stredoveku na statku zemana. Jeho hlavnou hrdinkou je mladé pekné dievča, predurčené do kláštora, ktoré sa stane milenkou násilnického mladíka. Pre svoju lásku k človeku sa zriekne lásky k Bohu. Film presne zobrazuje krutý a nemilosrdný život vo vtedajších časoch, lásku, vášeň aj utrpenie, nevinnosť aj vypočítavosť, ale aj kontrast medzi vrchnosťou a poddanými. Vďaka obrazovej podmanivosti dodnes fascinuje intenzitou sugestívneho zážitku a uveriteľnosťou dobového života. Režisér František Vláčil ho pripravoval približne tri roky. Detailne rozkresloval scény, študoval vtedajšiu dobu a reálie, aby obdobie stredoveku zobrazil čo najvernejšie. V roku 1998 ho českí filmoví kritici a publicisti vyhlásili ako najvýznamnejší film za sto rokov českej kinematografie.

Projekcia filmu Marketa Lazarová v Kine Lumière sa uskutoční z reštaurovanej digitálnej kópie, ktorá mala svetovú premiéru na tohtoročnom 48. MFF Karlovy Vary. Tento prvý český zreštaurovaný a zdigitalizovaný film z archívnych zbierok Národného filmového archívu (NFA) Praha bude uvedený na Slovensku v novej verzii po prvýkrát a len na jedinej projekcii. Premietne sa pri príležitosti 65. výročia narodenia slovenskej herečky Magdy Vášáryovej, predstaviteľky Markety.

Magda Vášáryová sa narodila 26. augusta 1948 v Banskej Štiavnici. Napriek tomu, že vyštudovala sociológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, už ako 15-ročná účinkovala v roku 1964 vo filme režiséra Vladislava Pavloviča Senzi mama. Po tejto prvej hereckej príležitosti ju o tri roky neskôr obsadil František Vláčil do spomínanej hlavnej úlohy vo filme Marketa Lazarová. Počas vysokoškolských štúdií hrala aj v medzinárodne oceňovaných filmoch Krotká (1967) Stanislava Barabáša a Na kometě (1970) Karla Zemana. Za úlohu v českom filme režiséra Jaromila Jireša ...a pozdravuji vlaštovky (1972) bola ocenená za herecký výkon na filmovom festivale v talianskom Avelline. Počas svojej filmovej a televíznej hereckej kariéry nakrútila vyše 20 filmov a 120 televíznych inscenácií. Za hlavnú úlohu vo filme Dušana Hanáka Tichá radosť (1985) získala cenu za herecký výkon na filmovom festivale v San Reme.

Projekcia sa uskutoční v nedeľu 25. augusta 2013 o 19.30 hod. v kinosále K1 Kina Lumière.