Hlas vyzýva Igora Matoviča, aby zrušil očkovaciu lotériu

HLAS – sociálna demokracia vyzýva ministra financií Igora Matoviča, aby okamžite zrušil očkovaciu lotériu. „Vyše 26 miliónov eur zo spoločných peňazí nájde oveľa lepšie uplatnenie pri preplácaní liekov onkologických pacientov, pomoci vyčerpanému zdravotníctvu či v domovoch sociálnych služieb,“ povedal predseda HLASU Peter Pellegrini.

 Očkovacia lotéria nespĺňa podľa HLASU žiaden účel okrem výstrednej sebaprezentácie Igora Matoviča. „Takto nastavená lotéria nemá žiadnu schopnosť presvedčiť ľudí, aby sa rozhodli pre očkovanie. Je to len ďalšie cirkusové predstavenie ministra financií, ktoré už desať rokov tvorí podstatu jeho politiky,“ dodal Peter Pellegrini.

HLAS zároveň vyzýva vicepremiérku Veroniku Remišovú, aby jej rezort bezodkladne zabezpečil aplikáciu na kontrolu takzvaných green pasov pri návšteve prevádzok. „Namiesto písania slaboduchých statusov by mala po roku a pol čakania zabezpečiť ministerka a jej štátna firma aplikáciu e-karanténa, ďalej aplikáciu na kontrolu greenpasov a pomôcť zaistiť bezpečnosť prevádzky takzvanej e-hranice, ktorá v posledných dňoch ukázala neakceptovateľnú zraniteľnosť pri ochrane osobných údajov občanov,“ pripomenul Peter Pellegrini.

HLAS vyzval aj ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby sa začali čím skôr zverejňovať dáta o zastúpení očkovaných a neočkovaných pacientov medzi infikovanými, hospitalizovanými, aj medzi obeťami Covidu. „Je to nástroj, ktorý nestojí ani euro, no môže dať výrazný argument ľuďom, aby sa rozhodli pre očkovanie. Pokiaľ sa bude zverejňovať aj typ vakcíny u zaočkovaných, ľudia sa budú môcť slobodne rozhodnúť, ktorej vakcíne najviac dôverujú a nechať sa ňou zaočkovať,“ uviedol podpredseda HLASU Richard Raši.