Dobrá správa: Záujem o preventívne prehliadky znova stúpa

Dobrá správa: Záujem o preventívne prehliadky znova stúpa

Po dvoch rokoch pandémie záujem o preventívne prehliadky opäť stúpa. V prvom polroku 2022 absolvovalo preventívnu prehliadku u všeobecného lekára už viac ako 271-tisíc dospelých poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ak bude tento trend pokračovať, počet absolvovaných prehliadok sa môže dostať až na úroveň z roka 2019, keď svojho všeobecného lekára pre dospelých navštívilo pre prevenciu 485 394 dospelých poistencov.

Napriek dostupnosti preventívnych prehliadok na Slovensku ich ročne absolvuje menej ako 40 % dospelej populácie, zatiaľ čo vo vyspelých európskych krajinách sa na prevenciu dostaví až 70 % pacientov. Dobrou správou je, že súčasný trend má stúpajúcu tendenciu. Kým v roku 2020 bolo z dôvodu prevencie u všeobecného lekára pre dospelých približne 362-tisíc poistencov VšZP, v roku 2021 ich počet narástol na 446-tisíc a len počas prvých šiestich mesiacov tohto roka ju absolvovalo 271-tisíc ľudí. „Vlani sme evidovali najväčší záujem o preventívnu prehliadku u stomatológa (1,3 mil.), mierne narástol aj záujem o prevenciu u gynekológa (423-tisíc), ale aj u pediatrov (268-tisíc). Oproti roku 2020 sa zvýšila účasť i na preventívnych prehliadkach u urológa (37-tisíc),“ upresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Prevencia je najúčinnejšou formou predchádzania mnohých ochorení. Všeobecný lekár vie počas nej zachytiť u pacienta vysoký krvný tlak, prediabetes alebo vysokú hladinu cholesterolu. „Tieto ochorenia vieme efektívne liečiť a náklady na ich liečbu nepredstavujú takú záťaž na zdravotný systém ako zdravotné komplikácie vyvolané napríklad neliečeným vysokým tlakom či cholesterolom. Ich dôsledkom pri zanedbanej prevencii môže byť cievna mozgová príhoda či infarkt myokardu,“ hovorí podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Preventívna prehliadka môže odhaliť aj onkologické ochorenia už v počiatočných štádiách, keď sú ešte pomerne dobre liečiteľné. Nezanedbateľné je aj ekonomické hľadisko. „Zdravotnú poisťovňu stojí preventívna prehliadka 50-ročného pacienta maximálne 50 eur, liečba onkologického pacienta s nádorom pľúc v počiatočnom štádiu približne 1500 eur, v pokročilých štádiách aj viac ako 30-tisíc eur,“ spresňuje B. Havelková. Aj o dôležitosti prevencie a o tom, do čoho poisťovňa investuje peniaze, ktoré i vďaka skorému záchytu ochorení ušetrí, sa dozviete v novej časti podcastu Všeobecne o zdraví s podpredsedníčkou predstavenstva VšZP Beatou Havelkovou.

VšZP poskytuje najširšiu prevenciu. Len pri preventívnych prehliadkach u všeobecného lekára, pediatra, gynekológa a urológa je nad rámec zákona hradených až 16 vyšetrení.

Poistencom ponúka najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení. Poisťovňa hradí napríklad vyšetrenie rizika cievnej mozgovej príhody (1 x za 2 roky pri preventívnej prehliadke), test na okultné krvácanie (1x za 2 roky pri preventívnej prehliadke pre poistencov nad 40 rokov, zo zákona je toto vyšetrenie bezplatné od 50 roku), diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu tukov v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých bez potreby objednania sa u špecialistu, preventívne cytologické vyšetrenie krčka maternice raz ročne pri každej preventívnej prehliadke nielen konvenčnou, ale aj tzv. LBC metódou, ktorá je pri vybraných indikáciách presnejšia a umožňuje odhaliť už predrakovinové štádia ochorenia. VšZP tiež uhrádza preventívne mamografické vyšetrenie bez limitu v termíne do 15 dní od objednania v zazmluvnených vybraných zdravotníckych zariadeniach či preventívnu urologickú prehliadku 1 x za 3 roky pre poistencov už od 40. roku života.

Poisťovňa ľudí motivuje k prevencii aj svojím benefitným produktom Peňaženka zdravia, ktorý je súčasťou mobilnej aplikácie VšZP. Poistenci tak získajú odmenu za to, že dbajú o svoje zdravie, a to až 800 eur ročne – využiť môžu napríklad až 120 eur na komplexné zubné ošetrenie, až 450 eur na zubný strojček pre deti, 100 eur na okuliarový rám pre deti i dospelých, až 200 eur na lieky, príspevok na zapožičanie monitoru dychu, 450 eur na 4. cyklus asistovanej reprodukcie a ďalšie.

O zmenu zdravotnej poisťovne je možné požiadať do 30. septembra na ktorejkoľvek pobočke zdravotnej poisťovne, alebo online bez nutnosti návštevy pobočky alebo zabezpečovania podpisu prihlášky cez kuriéra, a to vďaka biodynamickému podpisu. Ide o bezpečnú metódu podpisu elektronických dokumentov digitálnym perom alebo prstom na displeji digitálneho zariadenia.