Hrozí, že ministrom spravodlivosti bude Maroš Žilinka

Hrozí, že ministrom spravodlivosti bude Maroš Žilinka Foto: Facebook Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

Prioritou Roberta Fica je politizácia práce orgánov činných v trestnom konaní a zastavenie vyšetrovaní jeho ľudí. Hrozí, že novým ministrom spravodlivosti sa stane súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Uviedli to na dnešnom tlačovom brífingu predstavitelia hnutia OĽANO A PRIATELIA.

 

Napriek tomu, že Robert Fico ešte nezostavil vládu, ako prvé kroky avizoval výmenu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a policajného prezidenta Štefana Hamrana, za ktorého dosiahla polícia najvyššiu dôveryhodnosť v histórii.

Podľa lídra hnutia OĽANO A PRIATELIA Igora Matoviča podviedol Robert Fico vyše milióna ľudí trojročnou propagandou. „Fico potrebuje zahatať cestu spravodlivosti, lebo vie, čo napáchal. Vie, že ak by zostala nezávislá polícia a prokuratúra, za svoje zločiny by musel skončiť na doživotie v base,“ uviedol Matovič, ktorý sa zároveň obrátil na progresívne médiá, ktoré 3 roky legitimizovali Pellegriniho. „Prečo tieto progresívne médiá zrazu nepíšu o tom, že Pellegrini si jednoznačne nevyberie cestu mafiánskeho štátu. Prečo teraz mlčíte? Vy ste tvrdili, že práve v takýchto chvíľach uprednostní záujem Slovenska. Kde je teda váš demokrat Pellegrini? Prečo si dnes nezvolá tlačovku a nepovie, že v žiadnom prípade nebude pomáhať zločincovi Ficovi v tom, aby zahatal cestu spravodlivosti? Vy ste stvorili Petra Pellegriniho a Hlas, o ktorom ste hovorili, že je to nová demokratická strana, ktorá v žiadnom prípade nebude blokovať spravodlivosti cestu.“, povedal Matovič s tým, že skladanie novej vlády bude skúška správnosti, kto tri roky klamal ľudí. „Či to boli užitoční idioti z progresívnych médií, ktorí tri roky hovorili o Pellegrinim, že je to demokrat, alebo či mal pravdu Matovič, ktorý o Pellegrinim hovoril, že je to to isté zlodejské DNA ako Fico,“ dodal.

„Snahou Roberta Fica je dosiahnuť jediné: aby sa zastavili vyšetrovania a korupčné kauzy, ktoré zahŕňajú jeho ľudí alebo ľudí blízkych Petrovi Pellegrinimu,“ uviedol bývalý minister vnútra za OĽANO Roman Mikulec s tým, že Fico začína od prvého dňa napĺňať plán, o ktorom informoval na známych videách z poľovníckej chaty. „Fico jasne povedal, že si nechá minimálne 10 percent energie na pomstu. Syn bývalého policajného prezidenta a dnes poslanca Smeru Gašpara si nechával na pomstu 110 percent. Fico chce vstúpiť do práce orgánov činných v trestnom konaní, opäť ich odovzdať mafiánom a oligarchom a zamedziť mnohým vyšetrovaniam jeho ľudí. Toto je snaha o deštrukciu právneho štátu, na ktorú sme upozorňovali už pred voľbami,“ dodal Mikulec.

Podľa predsedníčky strany ZA ĽUDÍ Veroniky Remišovej je príznačné, že Robert Fico prichádza ako s prvou prioritou s problémom, ktorý trápi jeho a jeho kumpánov, ktorých vyšetruje polícia. „Je to ukážka toho, ako Fico kašle na ľudí, tí poslúžili len pri voľbách. Netrápia ho problémy ľudí na Slovensku, netrápia ho ceny, energie, inflácia, zdravotníctvo. To čo jeho najviac trápi nie sú problémy ľudí, ale problémy jeho a jeho kumpánov a to, čo ohrozuje jeho slobodu a slobodu jeho kumpánov,“ uviedla Remišová s tým, že Fico sa už teraz vyhráža zásadnými zmenami na prokuratúre. „Kauzy, ktoré sú už na súdoch sa ovplyvňujú ťažšie. Ale korupčné kauzy, kde ešte prebieha vyšetrovanie, je veľmi ľahké potopiť a zamiesť pod koberec, ak bude ovládať špeciálnu prokuratúru, alebo tam bude mať svojho človeka, ako bol už riadne odsúdený Dušan Kováčik. Preto sa špeciálna prokuratúra stala terčom útokov a bude to prvý cieľ, kde Robert Fico začne deštrukciu právneho štátu,“ doplnila Remišová.

Podľa Milana Vetráka (OĽANO) prenikajú na verejnosť informácie týkajúce sa osobného rozhodnutia Maroša Žilinku, ktoré nedávno avizoval. „Podľa našich informácií sa vzdá funkcie generálneho prokurátora a bude vymenovaný za ministra spravodlivosti. Ako bývalý špeciálny prokurátor bude môcť oveľa uveriteľnejšie pre voličov Smeru a Hlasu zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Fico s Pellegrinim si potrebujú nájsť užitočného idiota, ktorý to pre nich urobí,“ povedal Vetrák. „Druhým krokom bude to, že si počkajú na to, ako dopadnú prezidentské voľby. A ak nedopadnú podľa ich predstáv, deštrukcia právneho štátu bude pokračovať. Pretvoria prokuratúru na prokuratúru typu štátneho zastupiteľstva a minister spravodlivosti bude mať pod kontrolou aj samotnú prokuratúru. A to bude koniec právneho štátu,“ uzavrel Vetrák.