Z Roberta Fica sa stal nový Mečiar, vraciame sa do 90. rokov

Z Roberta Fica sa stal nový Mečiar, vraciame sa do 90. rokov Ilustr. foto: ÚV SR

To, čo aktuálne v súvislosti s vládnou nomináciou na šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) zažívame, je návratom do minulosti. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa nachádzame v situácii, keď premiér Robert Fico absolútne kopíruje správanie Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 až 1998. Fico sa snaží prekryť hanebné schválenie novely Trestného zákona tým, že vyvolal ďalší konflikt, ktorým je nominácia Pavla Gašpara na riaditeľa SIS.

 

Podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu to pripomína 90. roky, keď Mečiar žiadal vtedajšieho prezidenta Kováča, aby vymenoval Ivana Lexu do funkcie šéfa SIS. „Prezident sa zdráhal, pretože vedel, že to môže byť problém, aj keď formálne spĺňal zákonné náležitosti. Pred podobnú Sofiinu voľbu je dnes postavená aj prezidentka, pretože Fico sa vyhráža, že keď nebude rýchlo konať a najmä v záujme vládnej garnitúry, tak ju toho zbaví,“ povedal J. Krúpa s tým, že premiér sa jej vyhráža, že jej zruší právo menovať riaditeľov SIS a vláda si ho zvolí sama.

V 90. rokoch bolo menovanie Lexu plné vyhrážok, klamstiev, v tom čase bola zároveň prenasledovaná a kompromitovaná opozícia, zastrašovaná občianska spoločnosť, vyvrcholilo to únosom prezidentovho syna. „Hrozí nám podobný scenár. Pavol Gašpar má rozhodne potrebnú kvalifikáciu, keď na chate sľuboval, že bude 110 percent svojej energie venovať pomste. Kde inde môže rozvinúť svoje ambície viac, ako v rámci SIS, ktorá môže byť zneužitá na politický boj, aký sme videli aj v 90. rokoch?“ pýta sa poslanec Juraj Krúpa.

V obsadení postu šéfa SIS Pavlom Gašparom však vidí aj bezpečnostnú hrozbu, keďže SIS zohráva dôležitú úlohu pri ochrane Slovenska. „Partneri a spojenci v rámci aliancie už s nami obmedzujú spoluprácu a výmenu informácií. Zjavne si aj v kancelárii prezidentky uvedomujú, že je to človek, ktorý nie je vnímaný ako spoľahlivý partner v únii a v NATO,“ dodal Juraj Krúpa.

Pavol Gašpar má síce advokátske skúšky, ale nič podľa poslankyne Márie Kolíkovej nenapovedá tomu, že by bol schopný viesť SIS. „Za kľúčové a významné považujem, že to nie je osoba spôsobilá dodržiavať zákon. Hlási sa k pomste a je otázne, v akej miere sa nebude obmedzovať v rozhodnutiach, pri ktorých sa bude musieť riadiť zákonom,“ povedala s tým, že preukázal, že zákon je preňho druhoradý. M. Kolíková poukázala aj na to, že ako štátny tajomník jej adresoval na sociálnych sieťach vyhrážky týkajúce sa trestných sadzieb. „Je pomstychtivý, pričom jeho kľúčovou pohnútkou pre výkon činnosti je pomsta,“ poznamenala.

Podľa Márie Kolíkovej nie je možné očakávať, že ako šéf SIS bude dodržiavať zákon, čo predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovensko. Problémom je aj bezpečnostná previerka, ktorú nemôže v žiadnom prípade dostať, zároveň aj to, že jeho advokátska kancelária má sídlo v budove sestry Norberta Bödöra. „Prezidentka nie je poštár. Má priestor, aby rozhodla, ktorá osoba je spôsobilá na to, aby úrad slúžil tak, ako má. Je úplne nenáležité, aby sa jej premiér vyhrážal, že ak si nechá na rozhodnutie primeraný čas, znamená to, že o túto svoju právomoc príde,“ povedala na záver poslankyňa M. Kolíková.