Budeme sledovať, ako sa pri hlasovaní o protimafiánskom balíčku zachovajú prezidentskí kandidáti

NR SR bude zajtra hlasovať o protikorupčných návrhoch hnutia SLOVENSKO – o preukazovaní pôvodu majetku, zabráneniu nadužívania paragrafu 363 a zrušení kompetencie prezidenta udeľovať amnestie za korupčné trestné činy, za zločiny organizovanej trestnej činnosti a teroristické trestné činy.

 

„Dôsledná kontrola majetku politikov je nástrojom na boj proti organizovanému zločinu a preto sme zákon o preukazovaní pôvodu majetku predložili do parlamentu,“ povedala členka poslaneckého klubu SLOVENSKO Veronika Remišová.

Boj proti korupcii je hlavným pilierom hnutia SLOVENSKO. Minulý týždeň zákon o hmotnej zodpovednosti politikov podporili, žiaľ, len naši poslanci. V utorok bude hlasovanie o zákonoch o preukazovaní pôvodu majetku, paragrafe 363, a tiež o znemožnení amnestií.

„Som zvedavý, ako sa pri hlasovaní o protimafiánskom balíčku zachovajú prezidentskí kandidáti a ako budú hlasovať Peter Pellegrini a Andrej Danko,“ povedal predseda poslaneckého klubu SLOVENSKO Michal Šipoš.

Aj v iných krajinách prebiehajú diskusie o tom, či má mať prezident neobmedzenú možnosť v udeľovaní amnestií. Vládna koalícia schvaľuje amnestie pre zločincov, porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu – niektorí poslanci neoznámili svoj konflikt záujmu pred hlasovaním, Peter Pellegrini porušil aj pravidlá EÚ, keď neoslovil Európsku centrálnu banku s návrhmi právnych predpisov, ignoruje Radu pre rozpočtovú zodpovednosť, ruší a obmedzuje diskusie v parlamente. Ak Ústavný súd pozastaví účinnosť Trestného zákona, tak jedinou možnosťou koalície, ako oslobodiť svojich nominantov bude cez prezidentské amnestie. Aj preto hnutie SLOVENSKO predkladá tento zákon.

„Keď vnímame, čo robí koalícia v parlamente, je jasné, že jej kandidát Peter Pellegrini nebude mať problém udeľovať milosti a amnestie aj zločincom, ktorí páchali korupčné trestné činy, alebo sa podieľali na organizovanej trestnej činnosti,“ povedal garant hnutia SLOVENSKO pre spravodlivosť a právny štát Milan Vetrák.