Odchod investora Bosch zo Slovenska je prvou obeťou ničnerobenia ministerky Sakovej

Odchod investora Bosch zo Slovenska je prvou obeťou ničnerobenia ministerky Sakovej Ilustr. foto: Facebook Denisa Saková

Investor Bosch, ktorý plánoval vytvoriť pri Prešove štyri až osemtisíc pracovných miest (priamo štyritisíc a ďalších štyritisíc u subdodávateľov) výrobou elektromotorov do bicyklov, napokon od svojho zámeru ustúpil. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) bol Bosch pre Slovensko tutovkou, o ktorú nás však pripravil premiér Fico svojou orbánovskou politikou a ministerka hospodárstva Denisa Saková svojou nečinnosťou.

„Investor Bosch oslovil ministerstvo hospodárstva počas môjho pôsobenia s tým, že má záujem postaviť na východnom Slovensku závod na výrobu elektromotorov do bicyklov. O inej lokalite či krajine ani len neuvažoval. Tejto významnej investícii som sa venoval osobne, a to až na úroveň pracovných rokovaní. V príprave investície pokračoval rezort aj pod vedením ďalších dvoch ministrov a Slovensko bolo na ceste získať veľkého zamestnávateľa. Lenže čo sme my vytvorili, to Fico zničil. Úvahy, že by som mal byť za odchod Boschu zodpovedný ja, sú úplne scestné. Jednak by Bosch tesne po mojom odchode nezamestnal pri Prešove 400 ľudí a po druhé by ich odchod ako reakcia na mňa netrval 18 mesiacov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Východ Slovenska je pritom regiónom, ktorý takéto investície bytostne potrebuje.

Podľa jeho slov sa teda nemožno čudovať, že investor si svoje rozhodnutie po voľbách napokon rozmyslel. „V krajine s pochybnou úrovňou demokracie, v susednom Maďarsku, už jednu prevádzku majú a keďže Slovensko sa pre výroky jeho čelných predstaviteľov nebezpečne približuje Orbánovej úrovni, je pochopiteľné, že nemecký investor od ďalšieho pokračovania prípravy investície radšej ustúpil,“ vysvetlil. „Keďže sa Slovensko odkláňa od demokratických princípov, nemôžeme sa čudovať, že investori začnú zvažovať svoje aktivity u nás,“ doplnil R. Sulík.

K odchodu Boschu však podľa experta SaS pre energetiku a bývalého štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka pomohla nečinnosť ministerky hospodárstva Denisy Sakovej. O jej aktivitách na ministerstve nikto nič nevie, o ničom nerozhoduje. „Evidentne len čaká na to, či sa stane Peter Pellegrini prezidentom a ona sa bude môcť presunúť na jeho stoličku do parlamentu,“ povedal Karol Galek s tým, že odchod investora Bosch zo Slovenska je prvou obeťou jej nečinnosti. „Agendou ministerky je pritom starostlivosť o to, ako na Slovensku udržať investície. Bosch nemusí byť posledný investor, ktorý od nás odíde,“ dodal na záver.