Z Pellegriniho lacnejších potravín zostali len sľuby

Z Pellegriniho lacnejších potravín zostali len sľuby Foto: Facebook P. Pellegrini

Peter Pellegrini sľuboval pred voľbami ľuďom lacnejšie potraviny. Pol roka po voľbách vieme, že to boli len sľuby a ceny potravín od nástupu Ficovej vlády oproti nárastu inflácie dvojnásobne stúpli.

Hnutie SLOVENSKO porovnalo rovnaký nákup potravín na Slovensku a v Poľsku v tom istom obchodnom reťazci v ten istý deň – 2. apríla 2024. Za nákup potravín v Poľsku sme zaplatili 50,61 € a na Slovensku 75,81 € čo je o 50 % viac. Išlo o bežné základné potraviny – pečivo, chlieb, múka, cestoviny, ryža, káva, čaj, mäso, vajcia, zemiaky, cibuľa, mrkva, pomaranče a citróny, mlieko, maslo a ďalšie.

„Minister financií predstavil analýzu vývoja cien potravín v porovnaní s okolitými krajinami a skonštatoval, že Slováci nakupujú potraviny najdrahšie z krajín V4. Pri analýze porovnávali ceny s Maďarskom a Českom. Poľsko pre istotu vynechali. Preto sme spravili nákupy na Slovensku a v Poľsku a naše zistenie je šokujúce – Slováci platia za tie isté potraviny o 50 % viac,“ povedal poslanec NR SR Július Jakab.

V prípade bežného pečiva, ktorým je kaiserka, je rozdiel 95 % v neprospech Slovenska, v prípade chleba je to 62 %, u zemiakov je to 85 % a v prípade mrkvy je to dokonca 433 %.

„Vláda po svojej analýze považuje cenovú reguláciu za dostatočnú a ceny potravín netreba znižovať. To je v priamom rozpore s Pellegriniho sľubmi o lacnejších potravinách,“ dodal Jakab.

Slováci z prihraničných oblastí využívajú nakupovanie potravín, ale aj tankovanie lacnejších pohonných hmôt, aby ušetrili.

„Čo robia Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko pre ľudí, keď ignorujú vysoké ceny potravín, či pohonných hmôt. Starajú sa o amnestie pre svojich kamarátov namiesto toho, aby sa zaujímali o životy ľudí,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia SLOVENSKO Michal Šipoš.

„Pre Petra Pellegriniho, ktorý sa preváža v miliónovom lietadle, má dom za 700 tisíc EUR, kde chodieva venčiť psa je tých 25 EUR navyše za nákup nič, ale pre tých bežných ľudí je to veľmi veľa. Peter Pellegrini je podvodník a spravme všetko pre to, aby sme nemali po voľbách podvodníka a klamára prezidenta,“ povedal líder Igor Matovič a dodal: „Takéto nákupy budeme robiť mesiac čo mesiac, aby sme vláde klopkali na svedomie, kým Pellegrini nesplní svoj sľub.“