SaS: Robert Fico musí odvolať Zuzanu Dolinkovú

Ministerka Zuzana Dolinková neurobila za celé mesiace vo funkcii v prospech slovenského zdravotníctva absolútne nič. Práve naopak, základnou agendou je len jej osobné PR, pritom zdravotníctvo na Slovensku kolabuje. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto vyzýva premiéra Roberta Fica, aby ju konečne odvolal z funkcie, kým nespôsobí ďalšie škody. Fico sám dokazuje, že šéfka rezortu zdravotníctva nemá jeho dôveru. Máme preňho päť konkrétnych dôvodov, pre ktoré ju treba odvolať.

Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga je verejným tajomstvom, že Zuzanu Dolinkovú nerešpektujú nielen odborníci, lekári či zdravotníci, ale ani samotný premiér. „To, že ich vzťahy sú napäté, dokazuje nedávne stretnutie premiéra s Matúšom Šutajom Eštokom týkajúce sa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, no bez prítomnosti Dolinkovej. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou navyše včera nariadil poisťovni predložiť ozdravný plán, pretože smeruje do bankrotu. Prečo Fico Dolinkovú stále neodvolal?“ pýta sa B. Gröhling s tým, že ministerka je zrelá na odvolanie a Robert Fico to vie.

„Vyzývame ho, aby ju okamžite odvolal. Prinášame zároveň päť konkrétnych problémov, za ktoré je osobne zodpovedná ministerka Dolinková. Rovnako vyzývame aj prezidenta Pellegriniho, keďže je jeho nominantkou, aby prišiel osobne do kardiocentra v Trenčíne a potvrdil, že za ňou stojí a že tam je všetko v poriadku,“ dodal predseda SaS. Prvým dôvodom je chaos vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a v jeho kardiocentre, ktoré je pred kolapsom. „Nový riaditeľ trenčianskej nemocnice navyše podpísal zmluvu na 1,1 milióna eur na fiktívnu výmenu hrdzavých trubiek,“ poznamenal Branislav Gröhling. Druhým dôvodom je Všeobecná zdravotná poisťovňa v bankrote, nasleduje neplnenie míľnikov Plánu obnovy a teda ohrozenie stoviek miliónov eur, ďalej stále nedostupnejší ambulantný sektor a napokon ministerka bez vízie, ktorá navyše ustupuje konšpirátorom.

Podľa poslanca NR SR za SaS Tomáša Szalaya musí ministerka Zuzana Dolinková skončiť. Čo sa týka kardiocentra v Trenčíne, nechce mikromanažovať, no nový riaditeľ očividne nezvládol spôsob, akým dal primárovi výpoveď. „Výrazne väčším problémom je však kauza vymenených trubiek, resp. len premaľovaného potrubia. Trubky v nemocnici boli premaľované, ale preplatené boli ako vymenené, a to za 1,1 milióna eur. Zaplatili za práce, ktoré neboli dodané. Navyše v trubkách sú zrejme baktérie, ktoré sú pre zranených pacientov nebezpečné, čo ich môže aj zabíjať,“ povedal T. Szalay. Do kauzy je podľa jeho slov zapletený aj poradca ministerky Marek Brezničan. Ten bol v minulosti súčasťou viacerých káuz, pre ktoré padli predseda parlamentu Pavol Paška či ministerka Zuzana Zvolenská. „Pán premiér, je možné, že vám tieto kauzy môžu v prípade, že Dolinkovú neodvoláte, spôsobiť ešte väčšie problémy,“ dodal.

Druhým dôvodom na odvolanie je situácia vo VšZP. Nedávno sme navrhli tri konkrétne riešenia, preto sme radi, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa rozhýbal a skonštatoval to, čo už dávno vieme. „VšZP je technicky v bankrote, pričom sa odhaduje, že koncom roka bude v strate takmer 170 miliónov eur, preto sú ozdravné opatrenia nevyhnutné. Inak sa pacienti neskôr dostanú k zdravotnej starostlivosti, čakacie doby budú ešte dlhšie a starostlivosť bude drahšia,“ povedal Tomáš Szalay s tým, že ľudia majú čas na zmenu poisťovne do konca septembra.

Zlyhanie ministerky sa týka aj Plánu obnovy, pričom rezort zdravotníctva je jedným z dvoch ministerstiev, ktoré najviac neplnia míľniky, a tak hrozí, že prídeme o dve miliardy eur. Podľa T. Szalaya sa nepostavia zariadenia, ktoré sa postaviť mali. Príkladom je martinská nemocnica. „Dolinková sériou personálnych zmien spôsobila, že sa vymenil riaditeľ, celý projektový tím, pričom sa rozpadol aj nový projektový tím. Projekt je v sklze minimálne štyri mesiace. Obávam sa, že nemocnica vôbec nebude,“ povedal.

Okrem všetkého vyšla Zuzana Dolinková z radov ambulantných poskytovateľov, a tak sme čakali, že bude mať snahu mu pomôcť. No sektor nemá podľa T. Szalaya peniaze, ani ľudí, lekári starnú, čakacie doby sú dlhšie a neraz musia ľudia platiť pololegálne poplatky. Podľa jeho slov zrejme nebude ani katalóg výkonov, ktorý mal ohodnotiť prácu ambulantných lekárov.

Posledným dôvodom je nedostatok vízie a ustupovanie konšpirátorom. „Ministerka neplní veci, ktoré sľubovala pred voľbami. Napríklad možnosť vykonávať interrupciu potratovou tabletkou. Je výrazne bezpečnejšie, keď sa to urobí týmto spôsobom, ako by mala žena podstúpiť chirurgický zákrok,“ dodal na záver Tomáš Szalay s tým, že keďže ale nemá Zuzana Dolinková obsah, prijíma ho od koaličných kolegov, predovšetkým od tých z SNS.