SaS: Ministerka Šimkovičová zasadila kultúre ďalšiu ranu

SaS: Ministerka Šimkovičová zasadila kultúre ďalšiu ranu Ilustr. foto: MKSR

Slovenská kultúra dnes dostala ďalšiu ranu. Ministerka Martina Šimkovičová pokračuje v jej devastovaní, keď zosadila z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Opäť tak dokázala, že si chce celý sektor prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú. Šimkovičová podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) každým dňom zlyháva a ukazuje, že je v kultúre úplne stratená. Matej Drlička pritom len nedávno získal prestížne francúzske vyznamenanie za jeho prácu.

„Len nedávno začala Šimkovičová zase šikanovať umelcov za ich názor. Teraz odvoláva kvalitných ľudí z ich postov. Desať mesiacov na poste ministerky kultúry je na zaplakanie. Do dejín sa jednoznačne zapíše ako historicky najhoršia a najnekompetentnejšia ministerka kultúry. Jej pôsobenie v rezorte si zapamätáme len ako šírenie hoaxov, trápne výstupy v konšpiračnom youtubovom kanáli, ješitnosť, šikanu umelcov či útočenie na vlastných občanov,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling. Škody, ktoré Šimkovičová v kultúre napácha, raz budúce vlády podľa jeho slov napravia. „No hanba a opovrhnutie ju budú sprevádzať celý život. Jej nedávne vypískanie v Terchovej bolo vypískaním v mene všetkých slušných ľudí,“ dodal.

Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka prišla po likvidácii RTVS, dosadení nežiadúcich ľudí do rady STVR, ovládnutí Fondu na podporu umenia či Audiovizuálneho fondu, ako aj po zničení Bibiany ďalšia rana. „Martina Šimkovičová kope na každú stranu, pričom takýmto konaním čoskoro paralyzuje celý sektor kultúry. Jedna vec je, že si chce zjavne dosadiť do všetkých kultúrnych inštitúcií svojich ľudí, no na strane druhej sa proti jej krokom znesie v radoch umelcov masívny odpor, a ten bude úplne oprávnený,“ povedal s tým, že kultúrna obec sa od jej vymenovania voči jej aktivitám rázne ohradzuje. „Výmena na poste generálneho riaditeľa SND je ďalším fatálnym prešľapom, ktorý bude mať ďalekosiahle následky, keďže jej neschopnosť a zároveň neschopnosť všetkých, ktorým dohodila štátne posty, už poznáme,“ povedal René Parák s tým, že toto podľa našich informácií stále nie je koniec. „Ďalší šéfovia dôležitých inštitúcií majú byť na rade, jej „svätá“ vojna evidentne pokračuje,“ doplnil na záver.