SaS: Bezpečnosť krajiny je ohrozená. S rastúcou kriminalitou čelíme aj odchodu policajtov do civilu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozorňuje na neudržateľnú situáciu v Policajnom zbore, ktorá je spôsobená tak nečinnosťou ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka ako aj trestnou novelou, ktorá má za následok stúpajúcu kriminalitu.

 

„Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sľuboval zlepšenie situácie v Policajnom zbore, no neurobil absolútne nič. Navrhovaných 5000 eur pre policajtov, ktorí odslúžili 20 rokov a zaviažu sa slúžiť minimálne ďalšie tri roky, považujeme za nekoncepčné riešenie. Píšu nám desiatky policajtov, ktorí sú sklamaní a znechutení krokmi ministerstva vnútra a vedenia polície. Sme svedkami masívneho odchodu policajtov do civilu. Tento trend je narastajúci. Hrozí, že v polícii bude nedostatok príslušníkov, ktorí budú schopní riešiť situáciu, ktorá vznikla po prijatí trestnej novely. Píšu nám ľudia, že hoci boli vykradnutí, polícia im povedala, že s tým nič nevie robiť a majú sa obrátiť na vládu a ministerstvo vnútra, ktoré obhajovalo prijatie zníženia trestov. Nárast kriminality, krádeží a zlodejov, ktorá ide momentálne ruka v ruke s nedostatkom policajtov, je vážnym ohrozením bezpečnosti na Slovensku,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre bezpečnosť Juraj Krúpa.

Strana SaS zároveň kritizuje kroky ministerstva vnútra zrušiť NAKA. „Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok netuší, ako má riadiť rezort. Je skutočne namieste, aby zvážil či a ako bude pokračovať vo svojej funkcii,“ povedal Juraj Krúpa.

„Vláda priniesla smrtiaci koktail pre spravodlivosť. Vďaka destabilizácii policajného zboru, likvidácii kľúčových inštitúcií v boji proti korupcii a k tomu ešte aj prijatím hanebnej novely trestných kódexov čelíme narastajúcej kriminalite. Treba jasne povedať, že vládna koalícia je na strane trestne stíhaných osôb a nie na strane práva a spravodlivosti. Navyše, policajný zbor nebol vôbec pripravený na dopady novely trestného zákona. Taktiež neboli navýšené ani kapacity na priestupkových orgánoch. Nie je tu nikto, kto by stíhal a vedel zastaviť narastajúcu kriminalitu. Spejeme naozaj k tomu, že bezpečnosť v krajine je ohrozená,“ uzavrela podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.