Huliak by sa mal kvôli svojim vulgárnym a primitívnym útokom vzdať mandátu

Podľa lídra strany Sloboda a Solidarita Branislava Gröhlinga zažíva Slovensko v priamom prenose rozpad vládnej koalície. Reagoval tak na hádky medzi koaličnými stranami a primitívne vyjadrenia poslanca Huliaka na pôde parlamentu.

„V poslednej dobre sa vládne strany nevedia dohodnúť na ničom. Vidíme zákony, ktoré sa posúvajú, tajné voľby, ktoré sa posúvajú. Nevedia sa dohodnúť ani na tom zdražovaní, ktoré vymysleli. Nevieme ani termín, kedy predložia v skrátenom konaní Ficovo zdražovanie, za ktoré je zodpovedná celá vláda,“ zhodnotil dianie Branislav Gröhling.

Povedal, že vláda by mala skončiť, pretože ľudia už majú plné zuby toho, že sa koaličné strany zaoberajú len sami sebou. „Ľudia vidia, ako sa tu dohaduje Danko so Šutaj Eštokom, ako zasahuje prezident Pellegrini, ako si posielajú mediálne odkazy. Toto je tá vláda pokoja? Je mi veľmi ľúto, že to musia ľudia zažívať,“ povedal líder SaS.

Reagoval tiež na nedôstojné vyhlásenia poslanca Rudolfa Huliaka z SNS voči poslankyni Lucii Plavákovej z PS. „Kde sme spadli ako národná rada a ako spoločnosť, ak niekto o žene povie, že je suka. Takéto vulgárne a primitívne vyjadrenia tu nemajú čo robiť. Je to tak chrapúnske, že ja si neviem predstaviť, ako to dokáže SNS v budúcnosti prekonať,“ kritizoval. „Je neuveriteľné, že takéto niečo povedal poslanec Huliak v prítomnosti Andreja Danka, podpredsedu národnej rady,“ pohoršoval sa.

Podpredsedníčka SaS Mária Kolíková vyzvala poslankyne Hlasu, Smeru aj SNS, aby sa ako ženy postavili za Luciu Plavákovú. „Musíme dať jasne najavo, že ako ženy nedopustíme takéto hrubé urážky na pôde slovenského parlamentu. Nepamätám si, že by žena takýmto spôsobom niekedy útočila na muža. Tu sa ukazuje slabosť niektorých mužov – politikov. Ak vie žena – politička úderne zasiahnuť nejakú tému, muž použije úbohé urážky,“ povedala Kolíková.

Huliakove slová označil poslanec Ondrej Dostál za nechutné a absolútne prerazenie dna. Takéto konanie podľa SaS nie je v súlade s ničím, čo sa dotýka najvyššieho zákonodarného orgánu Slovenskej republiky. Pre parlament a aj pre atmosféru v spoločnosti by bolo najlepšie, keby si poslanec Huliak vstúpil do svedomia a vzdal sa mandátu poslanca.

Andrej Danko počas stredajšieho rokovania parlamentu vykázal poslankyňu PS Luciu Plavákovú zo sály. Ako dôvod uviedol, že nálepkami na svojom počítači, medzi ktorými je aj dúhová vlajka, porušuje rokovací poriadok. Rudolf Huliak potom na brífingu obhajoval Dankov postup a povedal, že poslanci klubu sú proti šíreniu „LGBTI propagandy“ v sále parlamentu. Vyhlásil, že poslankyňu obhajujúcu interrupcie nemôže nazvať inak ako „sukou“.