Ďalšiu maďarskú televíziu ovládli ľudia blízki Orbánovi

Ďalšiu maďarskú televíziu ovládli ľudia blízki Orbánovi Reprofoto Hir TV

Nové vedenie blízke premiérovi Viktorovi Orbánovi prevzalo v stredu dôležitú maďarskú spravodajskú televíziu.

 

Ďalej sa tým posilnila dominancia Orbánovej vládnucej strany Fidesz nad médiami, čo zase upevňuje jej mocenské postavenie, poznamenala agentúra Reuters.

Orbán v apríli vyhral tretie parlamentné voľby za sebou a snaží sa presadiť protiprisťahovaleckú politiku v Európskej únii. Opiera sa o silnú domácu politickú základňu, vrátane silného vplyvu na väčšinu tlačených a elektronických médií, prostredníctvom prísnej kontroly regulátora trhu, tak svojich spojencov, ktorí vlastnia čím ďalej viac médií.

Spravodajská televízia Hir TV bola súčasťou rozsiahleho obchodu medzi Zsoltom Nyergesom, verným Orbánovi, a magnátom Lajosaom Simicskom, ktorý býval Orbánovým spojencom, než sa v roku 2015 rozišli v zlom. Počas tohtoročnej volebnej kampane bol Simicska dôležitým oponentom Orbána, ale jeho otvorená podpora opozičnej nacionalistickej strane Jobbik nedokázala viesť k zmene v maďarskej politike, Jobbik utrpel vo voľbách citeľnú porážku.

O niekoľko dní neskôr Simicska zastavil vydávanie opozičného listu Magyar Nemzet a ukončil vysielanie sesterské rozhlasovej stanice Láncháíd Rádió a ohlásil zmeny v Hir TV. Všetko zostávajúce podnikanie predal Nyergesovi, vrátane kedysi veľkej stavebnej firmy Közgép.

Odporúčame aj: Dá sa ísť rovnskou cestou ako v Poľsku a Maďarsku, povedal Fico pre Extra plus

Nyerges sa v stredu predstavil v Hir TV.

"Situácia v spoločnosti Hir TV je stabilná, stanica bude aj naďalej fungovať a jej budúcnosť bude zabezpečená," povedal Nyerges redaktorom a ostatným zamestnancom. Uviedol tiež, že vymenoval provládneho mediálneho manažéra Gábora Liszkaya, aby dohliadal na operácie Hir TV.

Liszkay býval kľúčovou postavou v Simicskovej mediálnej ríši, ale po magnátovom rozchode s premiérom sa priklonil k Orbánovi a teraz stojí na čele mediálnej skupiny Mediaworks, ktorá je základným kameňom mediálnej ríše Fideszu s rozsiahlou sieťou novín a časopisov.

Hoci Nyerges označovaný v maďarských opozičných médiách ako premiérov rodinný priateľ, nespomenul to pri stretnutí s pracovníkmi Hir TV.

Príchod nového vedenia bol šok pre novinárov. Jeden z prítomných vyhlásil, že sa vracia stará garda, ktorá pred rokom 2015 viedla vysielania naklonené Fideszu. "Je to trochu déjà vu," vyhlásil. Stratená je podľa neho relatívna redakčná sloboda, ktorá platila za opozičného majiteľa. "Toto je stará garda, ktorá sa vracia," dodal.