Nový vlastník Markízy odmietol, že by chcel cez televízie ovplyvňovať politiku

Nový vlastník Markízy odmietol, že by chcel cez televízie ovplyvňovať politiku Reprofoto Markíza

Investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera odmietla, že by jej nákup spoločnosti CME vrátane televízie Markíza či českej Nova smeroval k ovplyvňovaniu politiky.

 

Nákup Central European Media Enterprises (CME) je dobrou príležitosťou pre investíciu, uviedla firma na twitteri. Reagovala tak na vyjadrenia niektorých mediálnych analytikov, že transakcia môže byť vedená snahou získať vplyv v mediálnom priestore.

"Tvrdenie, že nákup CME smeruje k ovplyvňovaniu politiky, je mylné. Aj pri nákupe (telekomunikačného operátora) O2 tiež niektorí písali nezmyselné obvinenia, že ju kupujeme pre niekoho ďalšieho, že prestaneme v O2 vyplácať dividendy, alebo že PPF nerozumie telco biznisu. Nič z toho nebola pravda," uviedla PPF. O podpise zmluvy o prevzatí CME informovala PPF v nedeľu večer. Za spoločnosť CME, ktorá prevádzkuje televízne stanice v Česku, Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku, zaplatí 2,1 miliardy dolárov. Obchod ešte podlieha schváleniu regulačných orgánov.

Prepájanie telekomunikácií a obsahu je svetovým trendom, uviedla tiež PPF. Poukázala na to, že americká telekomunikačná firma AT & T vlani prevzala mediálnu spoločnosť Time Warner. "Televízia je stále lukratívny biznis, ktorého spojenie s telekomunikáciami dáva veľký zmysel. Vidíme nákup CME ako dobrú príležitosť pre investíciu," napísala PPF. CME označila za jedného z najlepších výrobcov televízneho obsahu v strednej a východnej Európe.

Za možnosť vnímať akvizíciu CME skupinou PPF nielen ako klasický obchod, ale aj ako snahu získať dôležité vplyvové médium, označil akvizíciu mediálny expert Jan Potůček. "U médií sa vlastnícky efekt nemeria len na peniaze, ale predovšetkým na vplyv," uviedol.

Český Nadační fond nezávislé žurnalistiky varoval pred ďalším podkopaním dôvery v nezávislosť médií. "Posledné roky ukázali, že situácia, keď najväčší podnikatelia a ich skupiny skupujú najvplyvnejšie médiá v krajine, zásadným spôsobom podkopáva dôveru v ich nezávislosť a vytvára tlak aj na samotných novinárov. Posledná transakcia Petra Kellnera pokračuje v tejto ceste," uviedol riaditeľ fondu Josef Šlerka. Vyzval zároveň PPF na vyjadrenie, že pre ňu vysielanie Novy a televíznych staníc v ďalších krajinách nebude nástrojom presadzovanie obchodných, finančných a politických záujmov.