Eurovízia 2020 nebude, dnes ju zrušili (VIDEO)

Eurovízia 2020 nebude, dnes ju zrušili (VIDEO) Foto: ESC

Európska vysielacia únia sa dnes rozhodla zrušiť spevácku súťaž Eurovision Song Contest 2020, ktorá mala byť tento rok v máji v holandskom Rotterdame.

 

„V posledných týždňoch sme preskúmali mnoho alternatívnych možností, ako pokračovať v súťaži. Neistota vyvolaná šírením COVID-19 v celej Európe - a obmedzenia zavedené vládami zúčastnených vysielateľov a holandských orgánov - však znamenajú, že EBU prijala ťažké rozhodnutie, že nie je možné pokračovať v živom vysielaní ako bolo plánované,“ oznámila EBU.

Je to prvýkrát od začiatku projektu, čo súťaž bude prerušená a nebude sa vysielať. „Sme veľmi hrdí na to, že súťaž Eurovision Song Contest za posledných 64 rokov spojila publikum každý rok bez prerušenia a my, rovnako ako milióny fanúšikov na celom svete, sme veľmi smutní, že sa to nemôže tentokrát uskutočniť,“ píšu organizátori. So zástupcami Holandska a mesta Rotterdam budú pokračovať v rokovaniach týkajúcich sa usporiadania súťaže v roku 2021.

„Žiadame ľudí o trpezlivosť, kým doriešime dôsledky tohto bezprecedentného rozhodnutia a trpezlivo očakávame ďalšie správy v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch,“ píšu organizátori.

Jednotlivé krajiny už vyberali zástupcov do súťaže. Slovensko sa už niekoľko rokov Eurovízia nezúčastňuje.