Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO) Foto zo seriálu Watchmen HBO

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

 

Kanadský sitcom Schitt's Creek získal deväť zlatých sošiek, vrátane ceny za najlepší komediálny seriál.

Ako najlepší dramatický seriál vybrala americká televízna akadémia Boj o moc (Succession), ktorého tvorca Jesse Armstrong využil príležitosť aj ku kritike amerického prezidenta Donalda Trumpa za "mizerné" zvládnutie epidémie koronavírusu v Spojených štátoch.

"Nikto nepôjde porazený domov, pretože všetci už doma sú," zavtipkoval na začiatok slávnostného večera moderátor Jimmy Kimmel. Uistil divákov, že v publiku naozaj nikto nie je. "Samozrejme nemáme publikum. Toto nie je volebný míting MAGA, sú to Emmy," povedal Kimmel s odkazom na Trumpovu volebnú kampaň Make America Great Again (MAGA).

Niektorí z ocenených aj moderátor tiež vyzvali Američanov, aby šli voliť. Počas prenosu sa objavili aj odkazy na pandémiu, v ktorej USA patria medzi najpostihnutejšie krajiny. Napríklad americký herec Jason Sudeikis počas ohlasovania výsledkov kategórie komediálny seriál podstúpil test na koronavírus, ktorý mu tyčinkou sterom z nosa urobila priamo na pódiu v ochrannom obleku s rúškom a v rukaviciach zdravotná sestra.

Niektorí čerství laureáti pripomenuli aj dôvody tohtoročných protestov proti policajnému násiliu a rasovej nerovnosti v USA. Napríklad americká černošská herečka Regina Kingová, ktorá dostala Emmy pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v minisérii za seriál Watchmen (Strážcovia), a Uzo Adubaová, ocenená vo vedľajšej úlohe za minisérii Mrs. America, vzdali hold černošskej zdravotníčke Breonne Taylorovej. Tú zastrelila polícia v marci pri spornom zásahu v jej byte.

Ceny Emmy sa tento rok preberali virtuálne a ich držitelia za ne ďakovali cez internet z gaučov a kresiel svojich bytov, ale napríklad tvorcovia sitcomu Schitt's Creek sledovali udeľovanie spoločne v rúškach v salóniku v Toronte. Ceremoniál sa tak podľa AP de facto konal na 130 miestach v desiatke krajín.

Na javisku v hale v Los Angeles, odkiaľ sa ceremónia vysielala v priamom prenose, sa objavilo len niekoľko celebrít, ktoré vyhlasovali víťaza. Ako prvá to bola herečka Jennifer Aniston, ktorá virtuálne odovzdala cenu za najlepšiu herečku v komediálnej sérii Catherine O'Haraovej. Za sitcom o skrachovanej zámožnej rodine nútenej presťahovať sa do zapadnutého mestečka Schitt's Creek dostali cenu aj jeho tvorcovia otec a syn Eugene a Daniel Lévyovci za hlavnú a vedľajšiu mužskú rolu.

Ceny Emmy za kreatívne umenie sa udeľovali už minulý týždeň.