Sanitka 2 bude na jeseň na RTVS aj ČT

Foto: ČT Foto: ČT

Sanitka 2 bude výrazne akčnejšia. K známym kultovým postavám pribudne napríklad Dagmar Havlová, Marek Vašut či Jiřina Bohdalová.

 


Kultový československý seriál Sanitka má pokračovanie.  Od septembra nasadzuje trinásťdielny seriál Sanitka 2 nielen Česká televízia, ktorá ho natočila, ale aj Slovenská televízia, ktorá v súčasnosti vysiela staré diely. „Po odvysielaní prvej série tohto kultového seriálu zo záchranárskeho prostredia, plánuje RTVS plynulo nadviazať na osudy hlavných postáv, novou sériou Sanitky. Nová Sanitka bude pevnou súčasťou jesennej štruktúry a veríme, že osudy naozajstných hrdinov- záchranárov našich divákov oslovia," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z tlačového oddelenia RTVS.

Česká televízia sa rozhodla oživiť legendárny seriál z 80. rokov. V pôvodnej sérií bol režisérom Jiří Adamec, Sanitku 2 zrežíroval Filip Renč. V dvojke sa objavia pôvodné postavy a pribudnú aj noví herci. Seriál, ktorý sa natáčal od septembra 2011 do júna 2012, tvorí nový uzavretý príbeh, ktorý v mnohom nadväzuje na prvú sériu.

Štáb Sanitky 2 Foto: ČT

Z pôvodnej Sanitky sa v nových dieloch objavia Doktor Vojtěch Jandera (Jaromír Hanzlík), Janderova prvá manželka Eliška (Zlata Adamovská), Janderův brat Jarda (Tomáš Juřička), Jardova manželka Alžbeta (Ivana Andrlová), Doktor Mádr (Petr Kostka), Doktor Karlík (Svatopluk Skopal), Fanda Beznoska (Pavel Zedníček) a Korejs (Zdeněk Srstka).

Scénar k seriálu napísal Ivan Hubač, syn Jiřího Hubača, autora pôvodného seriálu. "Otec ma od písania Sanitky 2 odrádzal. Sám pokračovanie už písať nechcel, hoci bol niekoľkokrát oslovený. Mne sa zase zdalo škoda nechať túto legendu ležať. Tak sme sa dohodli, že pokračovať budem ja a otec si to pri postupe autorských práv dal ako podmienku," povedal podľa ČT Ivan Hubač.

"S otcom sme konzultovali predovšetkým osudy a vývoj pôvodných postáv, o pokračovaní sme sa samozrejme bavili, ale pred bielym papierom som bol nakoniec vždy sám," povedal Ivan Hubač. Medzi novými postavami je napríklad Doktor Kaderka (Jiří Dvořák), Kaderková a Theo, jeho matka a brat (Jiřina Bohdalová a Vladimír Javorský), Doktorka Foldynová, Janderova druhá žena (Dagmar Havlová), Neliba (Marek Vašut) a mnohí ďalší.

Foto: ČT

Na rozdiel od pôvodnej Sanitky v novej sérii bude oveľa viac akčné scén. Napríklad záchrana paraglaidistu, ktorý uviazol na stožiari vysokého vedenia, havária autobudu, alebo výbuch rockového klubu Čierna diera, pri ktorom bolo 160 komparzistov, 140 členov výrobného štábu vrátane kaskadérov, hasičov, 12 sanitiek, 18 profesionálnych záchranárov, 3 hasičské autá - 10 hasičov, vrtuľník aj najväčší záchranársky voz Golem. "Za tridsať rokov, čo túto prácu robím, si nepamätám, že by sa niekedy v televízii natáčalo toľko búračiek in natura ako práve do Sanitky 2," povedala vedúca produkcie Ilona Jirásková.

Stará Sanitka  Foto: ČT

Záchranári zo Sanitky 2 budú napríklad zachraňovať aj samovraha na strahovskom futbalovom štadióne, ktorý chcel skočiť z veže. Všetky nemocničné scény sa točili vo Fakultnej nemocnici Na Homolce v Motole. Žlté záchranárske vrtuľníky sú v seriáli povolané na pomoc v troch kritických situáciách a pre potreby natáčanie štartovali v Hradci Králové.