Vo Francúzsku sa točí toľko seriálov, že už dochádza personál aj materiál

Vo Francúzsku sa točí toľko seriálov, že už dochádza personál aj materiál Foto: Netflix/Lupin

Vo Francúzsku sa teraz natáča toľko filmov a najmä seriálov, že filmové štáby majú problém zohnať zamestnancov, ale aj materiál. Na vine je plná zamestnanosť v tomto odvetví, zhoršujúca sa pandémia covidu-19 aj nedostatok kamier a iných pomôcok obsahujúcich čipy. Situáciu ešte umocňuje rastúci dopyt zo strany streamovacích služieb ako sú Netflix alebo Amazon po nových francúzskych seriáloch, napísal denník Le Monde.

Keď sa na jar natáčala adaptácia románu Michela Houellebecqa pre stanicu France 2, dvaja technici, kulisák a asistent kameramana ochoreli na covid. Tam, kde by na nájdenie náhradníkov bežne stačilo zopár telefonátov, ich tentoraz boli potrebné desiatky. Rovnaké problémy teraz zažívajú aj produkčné tímy ďalších veľkých kinematografických projektov. Okrem nedostatku ľudí sa filmári stretávajú aj s nedostatkom kamier, v Číne vyrábaných batérií alebo napríklad koľajníc na rolovanie po pľaci. Režiséri sa podľa Le Monde s nadsadením pýtajú, či čoskoro nedôjdu aj káble.

Diváci sa vo Francúzsku zatiaľ nevrátili do kinosál v takom hojnom počte, v akom do nich mierili pred pandémiou, o to väčší je ale záujem o produkciu dostupnú na platformách na zdieľanie videí. Na záujem divákov reagujú streamovacie služby a objednávajú výrobu nových seriálov a pokračovanie tých osvedčených. Tento rok na jeseň sa navyše opäť rozbehli natáčania, ktoré sa kvôli pandémii predtým museli pozastaviť, ako napríklad snímky Asterix a Obelix: Ríša stredu. Natáčanie stálo od vlaňajšieho marca a film plný trikov vyžaduje 100 až 150 technikov, namiesto zhruba 60 pre bežné filmy.

S rozmachom natáčania seriálov prichádza aj dopyt po skôr menej populárnych povolaniach ako administrátor produkcie. Ten má na starosti koordináciu príprav, natáčania, ladenia harmonogramov a rezervácií. "Pre celovečerný film obvykle stačí jeden. Pre seriál sa najímajú dva, tri alebo aj viac. Dneska tak vidíme ľudí, ktorí pomáhali v réžii alebo v produkcii, ako sa preškoľujú na túto trochu neobvyklú činnosť. Dnes je to povolanie, ktoré má cenu miliárd," uviedol jeden z francúzskych producentov citovaný denníkom a dodal, že rovnaká potreba koordinácie kvôli premiére zákaziek je aj u hercov.

"Medzi rokmi 2015 a 2020 sa počet nakrúcaní v Paríži zdvojnásobil a tento trend stále pokračuje," povedal denníku parížsky radný Michel Gomez, ktorý má na starosti filmový priemysel. Zároveň ale Gomez zostáva opatrný, pretože súčasný stav podľa neho môže byť iba bublina, ktorá za pár mesiacov praskne.