Ukrajinský minister sa sťažoval na stereotypné vyobrazenie Ukrajinky v Emily in Paris (VIDEO)

Ukrajinský minister sa sťažoval na stereotypné vyobrazenie Ukrajinky v Emily in Paris (VIDEO) Foto: Netflix

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko zaslal spoločnosti Netflix list, v ktorom sa sťažuje na stereotypné a karikujúce vyobrazenie postavy Ukrajinky Petry, ktorá sa objavila v druhej sérii seriálu Emily in Paris. Streamovacia platforma mu podľa neho sľúbila, že s ním bude v užšom kontakte, aby sa podobným prípadom v budúcnosti predišlo, informovala ruská služba stanice BBC.

Ukrajinka Petra sa objaví v štvrtej epizóde novej série. Od hlavnej hrdinky Emily sa odlišuje nemoderným oblečením a make-upom, kradne v obchodoch, bojí sa deportácie a hovorí po francúzsky so silným prízvukom, pričom niekedy prechádza do ukrajinčiny, popísala BBC.

"V Emily in Paris máme karikatúru Ukrajinky, čo je neprijateľné. Je to tiež urážlivé. Takto vidia Ukrajincov v zahraničí? Ako niekoho, kto kradne, chce mať všetko zadarmo, bojí sa deportácie? Nemalo by to tak byť," napísal šéf ukrajinského rezortu kultúry na sociálnej sieti Telegram.

Nespokojnosť vyjadrili aj niektorí ďalšie osobnosti Ukrajiny. "Ukazujete ukrajinskú ženu ako človeka bez vkusu a dôstojnosti. Hlúpu, nevzdelanú zlodejku (...) A to sa deje, zatiaľ čo je toľko talentovaných Ukrajincov, ktorí ovplyvňujú celosvetové trhy v technológiách, móde, umení, udržateľnosti, vede, športe? napísala na Instagrame blogerka Jevhenija Havrylková.

Iní sa seriálu zastali alebo naznačili, že dianie v ňom neberú tak vážne. "Takže v seriáloch môže byť negatívnou postavou ktokoľvek, len nie Ukrajinci? Jasne, každý by si prial, aby bola z Moskvy, ale nie vždy je to tak, ako chceme," vyjadrila sa na facebooku ukrajinská filmová producentka Natalia Jakymovyčová.

Minister neskôr ukrajinským médiám povedal, že Netflix na jeho sťažnosť reagoval. "Poďakovali sa za spätnú väzbu. O nespokojnosti ukrajinských divákov s vyobrazením Ukrajinky počuli. Dohodli sme sa, že v roku 2022 budeme v užšom kontakte, aby sme podobným prípadom predišli," povedal Tkačenko.

Server BBC poznamenal, že seriál Emily in Paris čelil už skôr kritike vo Francúzsku za stereotypné vyobrazenie Paríža a obyvateľov francúzskej metropoly.