Licenčná rada mimoriadne apeluje na vysielateľov, aby zachovali profesionálny prístup pri informovaní

Licenčná rada mimoriadne apeluje na vysielateľov, aby zachovali profesionálny prístup pri informovaní Ilustr. foto: KP SR

Rada pre vysielanie a retransmisiu v štvrtok zverejnila neobvyklé vyhlásenie smerujúce k televíziám a rádiám, nad ktorými zo zákona dohliada.

"Rada pre vysielanie a retransmisiu si plne uvedomuje náročnosť objektívneho informovania o aktuálnom dianí pri zachovaní všetkých žurnalistických štandardov príspevkov a relácií v súčasnej geopolitickej situácii súvisiacej s rastúcim napätím medzi Ruskou federáciou, Ukrajinou, EU a NATO," píše rada.

Apeluje na vysielateľov, aby kládli náležitý dôraz na kvalitu vysielaných spravodajských a publicistických relácií a pri ich príprave zachovali najvyššie možné profesionálne štandardy. Vyzdvihuje predovšetkým nevyhnutnosť kritického prístupu k výberu zdrojov informácií a dôsledného overovania ich dôveryhodnosti. Rovnako tak vyzýva k obozretnému prístupu pri zvažovaní relevantnosti respondentov oslovených na vyjadrenie k jednotlivým témam.

Toto vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako udalosti v Ukrajine komentoval hlavný šíriteľ proruskej propagandy na Slovensku Ján Čarnogurský, ktorý vo vysielaní povedal niekoľko dezinformácií bez toho, aby na to moderátorka reagovala. Po kritike sa vedenie RTVS postavilo za účasť Čarnogurského vo vysielaní.

Vzhľadom na veľkosť a rozmanitosť publika, ktoré rozhlasové a televízne spravodajstvo a publicistika zasahujú, považuje Rada v kontexte aktuálneho medzinárodného napätia za kľúčové striktne dbať na dodržiavanie zákonných povinností vysielateľov, najmä čo sa týka všestrannosti informácií  a názorovej plurality programovej služby, zabezpečenia objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovania názorov a hodnotiacich komentárov od vysielaných informácií spravodajského charakteru.