Zomrel skladateľ Vangelis známy svojou filmovou hudbou (VIDEO)

Zomrel skladateľ Vangelis známy svojou filmovou hudbou (VIDEO)

Vo veku 79 rokov zomrel grécky hudobný skladateľ Vangelis, informovali dnes grécke médiá. Preslávil sa predovšetkým hudbou k mnohým známym filmom, napríklad k sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickej snímke 1492: Dobytie raja od toho istého režiséra.

 Za hudbu pre film Ohnivé vozidlá od režiséra Hugha Hudsona si odniesol cenu americkej filmovej akadémie Oscar.

Úmrtie potvrdil grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. "Svet hudby prišiel o medzinárodného (umelca) Vangelisa," uviedol na sociálnych sieťach. O úmrtí informoval aj skladateľov právnik, ktorý k tomu ale neuviedol ďalšie podrobnosti.

Skladateľ sa narodil v roku 1943 pod menom Evangelos Odyseas Papathanasiu. Keď mal 25 rokov, emigroval kvôli vojenskému puču v Grécku do Paríža, kde sa zapojil do miestnej hudobnej scény. Na medzinárodnej scéne ho zrejme najviac preslávila hudba k britskému filmu Ohnivé vozidlá z roku 1981, tento úspech ale podľa agentúry Reuters zatienil jeho ďalšiu tvorbu. V 80. a 90. rokoch tiež úzko spolupracoval s britským rockovým hudobníkom Jonom Andersonom. Do jeho neskorej tvorby patrí hudba pre film Alexander Veľký režiséra Olivera Stonea z roku 2004 a niekoľko hudobných albumov.