Muž pri vážnej nehode pri Lučenci namiesto prvej pomoci vysielal na facebooku živý prenos

Muž pri vážnej nehode pri Lučenci namiesto prvej pomoci vysielal na facebooku živý prenos

Polícia dnes upozornila na prípad, keď v smere od Lučenca na Rimavskú Sobotu došlo k vážnej tragickej nehode a muž bezprostredne po zrážke začal vysiela živý prenos na facebooku priamo z miesta nehody.

„Zo záberov vyplýva, že na mieste ešte nebola ani polícia, ani záchranné zložky. Namiesto toho, aby autor videa aktívne pomáhal obetiam nehody, prípade poskytoval prvú pomoc, jednoducho vytiahol mobil a začal si všetko natáčať,“ upozornila polícia.

Podľa trestného zákona neposkytnutie prvej pomoci môže byť trestný čin: „Kto osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, neposkytne potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“

V tomto prípade išlo o tragickú dopravnú nehodu, kedy vodič osobného motorového vozidla Renault Clio v smere od Lučenca na Rimavskú Sobotu prešiel do protismernej časti vozovky, kde narazil do oproti idúceho kamióna. Vodič auta zrážku neprežil.

V niektorých krajinách je natáčanie a fotografovanie nehôd zakázané. „Nielen my, ale aj naši zahraniční kolegovia sme na túto zvláštnu aktivitu veľmi hákliví. Prečo sú niektorí vodiči schopní namiesto poskytovania prvej pomoci zverejniť videá a fotky z miesta nehody bez ohľadu na to, že to môžu vidieť na sociálnych sieťach aj blízki obetí? Fotiť si, alebo natáčať miesta nehody, nedajbože obete nehôd je naozaj cez čiaru,“ píše polícia.