SledovanieTV pridalo k vybraným kanálom audio popis

SledovanieTV pridalo k vybraným kanálom audio popis

Sledovanie TV pridalo ku kanálom Českej televízie, TV Barrandov a slovenskej Jednotke a Dvojke audio popis. Funkciu komentovaného popisu deja využívajú najmä nevidiaci používatelia.

Užívatelia služby SledovaniTV, jedného z najväčších IPTV poskytovateľov u nás, môžu na kanáloch Českej televízie, stanici TV Barrandov a slovenských staniciach RTVS Jednotka a Dvojka využívať od septembra tohto roku funkcie Audio popis. Tá je určená najmä pre nevidiacich, využívať ju môžu ale všetci používatelia.

Audio popis je dostupný takmer na všetkých podporovaných zariadení v podobe zvukovej stopy. Výnimkou je sú staré aplikácie, aplikácie pre iOS a Apple TV. Jeho zapnutie je veľmi jednoduché. Stačí kliknúť na ikonku výberu zvukových stôp a zvoliť variant QAD.

Táto zvuková stopa ponúka zhruba pri polovici relácií komentár toho, čo sa deje v obraze. Popisuje napríklad zmeny scény, udalosti deja, správania a mimiku postáv. Ide o jednu z funkcií, ktoré televízia poskytuje zdravotne znevýhodneným osobám.

„Snažíme sa prinášať všetky dostupné funkcie, ktoré našim zákazníkom uľahčia sledovanie televízneho obsahu. Medzi ne práve audio popis patrí. Sme radi, že ho teraz môžeme používateľom dopriať. V budúcnosti plánujeme rozšíriť funkciu audio popisu aj na ďalšie dostupné kanály,“ hovorí Head of Marketing spoločnosti SledovaniTV Matěj Čičák.

O SledovaniTV

Sledovanie TV je IPTV, čiže internetová televízia, ktorá ponúka viac ako 200 televíznych kanálov a cez 100 rádiových staníc. Televízne vysielanie je možné pauzovať, pretáčať, služba umožňuje tiež spätné zhliadnutie v dĺžke až 30 dní či prepínať medzi jazykovými stopami, titulkami aj rôznou kvalitou vysielania od SD po 4K. Sledovanie TV funguje aj ako virtuálny videorekordér, k dispozícii je až 120-hodinový priestor pre záznam televízneho programu.
Aplikácia SledovaniTV je dostupná v celom rade rôznorodých zariadení. Stiahnuť ju je možné pre vybrané modely chytrých televízií od Samsungu, LG, Panasonicu, Hisense a tiež od výrobcu Vestel (napr. Toshiba, JVC, Sencor). Ďalej v televíziách a set-top boxoch so systémom AndroidTV od akéhokoľvek výrobcu (napr. Sony, Philips, Sharp, Thompson). Novinkou je aplikácia pre Amazon Fire TV Stick, samozrejmosťou je aj podpora Chromecastu a Apple TV.
Na televíziu sa dá pozerať na počítači v prehliadači a tiež na mobiloch a tabletoch so systémom iOS a Android. Skrátka neprídu ani majitelia telefónov s operačným systémom Windows, či mobilov značky Huawei a Honor. Absolútnou vychytávkou je aplikácia pre chytré hodinky Apple Watch, v ktorej je možné listovať v TV programe alebo počúvať rádia. Sledovanie TV funguje v sieti ktoréhokoľvek internetového poskytovateľa nielen v SR, ale v celej Európskej únii.
Sledovanie TV poskytuje IPTV ako konečným užívateľom, tak spolupracuje s viac ako 700 lokálnymi internetovými poskytovateľmi v ČR a na Slovensku a sústredí sa na expanziu do zahraničia.